Řekli o nás:
Věra Šimková-Plívová

"Ó, jak je báječné, když se sejde babinec nadšených mladých duchem (i tělem) v Kostomlatech, v knihovně, s hýčkaným Haničkou Mirkem Bláhou - Vaše V.Š-P - 11.4.2002"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Noční chumelenice sice zasáhla do trasy poznávací výpravy připravené Místní lidovou knihovnou Kostomlaty pod Milešovkou, ale i tak bylo středeční dopoledne 14. listopadu 2007 pro účastníky-žáky 3. až 5. třídy kostomlatské školy plné zážitků a nových informací. Měli se leccos dozvědět z historie kraje v němž žijí a rovněž sledovat stopy lidí, jejichž literární tvorba byla velkým přínosem pro povznesení národního uvědomění v nelehkých dobách.
     Cestu z Kostomlat do Ústí znala většina pouze jako příjezd do hypermarketů Globus a Makro a tak bylo překvapením, když autobus zastavil u stadického Královského pole, kde z mlhy vystupoval pomník. Královské pole v místě, kde údajně Přemysl naposledy oral, bylo upraveno roku 1823. Pomník Přemysla Oráče s reliéfy od pražského sochaře Josefa Maxe byl postaven z podnětu a na náklady hraběte Ervína Nostitze Rienecka. Byl slavnostně odhalen 3. 9. 1841 a stal se záhy místem shromažďování vlasteneckých českých spolků.
Účastníci si nejdříve vyslechli počátky přemyslovské legendy v podání paní učitelky v.v. A. Silnicové a pak se již vydali k samotnému pomníku, kde se dozvěděli vše o tom, kdo a kdy jej postavil a jaký význam pro český národ v historii znamenal. Zdrojem informací byly Obrázkové Staré pověsti české z kostomlatské knihovny, ale i "emvéesky" z Městské knihovny v Bílině - zejména pak odborné publikace nedávno zesnulého historika pana Dušana Třeštíka. Nevlídné počasí zahnalo účastníky do autobusu, který nabral směr Trmice, kde čekalo překvapení v podobě návštěvy místního zámku, který jinak bez povšimnutí míjejí při cestě po dálnici.
Po přivítání příjemným personálem a obětavým panem kastelánem se návštěvníci rozdělili na dvě skupiny - část se po prohlídce reprezentačních interiérů usadila v prostorách městské knihovny a část se vydala na prohlídku expozice modelové železnice. Vše v pohybu a se zasvěceným výkladem kastelána, pana Součka. Železniční modely všech možných rozchodů, autodráha, spousta staveb, lidiček, autíček a ukázky z hornické historie regionu - zkrátka vymezený čas nestačil a tak se pobyt na zámku notně protáhl. Ale nikdo se nenudil - trmická městská knihovna totiž kromě spousty zajímavých knížek nabízí i stolní hry a vědomostní soutěže.
Ještě krátké občerstvení ve vstupní hale zámku a pak s díky za pohodový pobyt srdečné rozloučení a příslib brzké návštěvy a ještě podrobnější prohlídky. Nezbývá než městu Trmice závidět nejen zámek, ale zejména jeho vstřícné obyvatele. Další zastávka u ošumnělého domu v nechvalně známých Předlicích byla nepochopitelná do chvíle než se účastníci dozvěděli, že zde počátkem 20. století bydlel pozdější známý spisovatel Jaroslav Foglar. Po výkladu paní A. Silnicové si mnohé z děcek vybavovaly tituly Foglarových knih. Na tuto zastávku měla navazovat návštěva obce Libouchec, kde žije spisovatel Jaroslav Velínský, známý spíše jako Kapitán Kid, skladatel a
písničkář. Je znám i pokusem o napsání pokračování Rychlých šípů. Nesjízdné silnice v podhůří a časová tíseň však obrátily putování k domovu. Při průjezdu obcí Sobědruhy bylo vzpomenuto rodáka, nedávno zesnulého historika, Dušana Třeštíka. Návštěva horního města Krupky byla odložena na další poznávací výpravu v roce 2008. Knihovna opět požádá o grant Knihovna 21. století, doufejme s kladným výsledkem jako v tomto roce. Celou dobu se výprava pohybovala "za humny", na dohled Milešovky, ale nabyté vědomosti vydaly za celou přednášku. Takže pro zvídavé "Na shledanou".

Rádi se s Vámi podělíme o zážitky několika obrázky.
Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...

Návštěva z Litvínova

20. července 2022
Píše Bláha Miroslav | V nejparnějším letošním dni, 20. 7. 2022 se do Kostomlat vypravila skupina sokolek...



Teď už se Vendulka usmívá...
Teď už se Vendulka usmívá...
Přípitky na zdar setkání
Přípitky na zdar setkání