Řekli o nás:
Michal Nesvadba

"Malým čtenářům z Kostomlat ze srdce Michal - Autogramiáda knihy Já už to umím...a co Ty? - Svět knihy Praha - 7.5.2005"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Ve dnech 17. - 19. června 2014 patřila Praha knihovnickým seniorům. Pravda, je to trochu nadsazené konstatování, ale účastníci již desátého, tedy jubilejního setkání, si ty tři dny v hlavním městě opravdu užili. Pozornými hostiteli byli zástupci celorepublikového SKIP a jeho pražské regionální organizace spolu s Národní knihovnou. Sjeli jsme se z celé republiky a užívali si nejen pěkného (někdy až moc) počasí, ale i lákavého programu. Ten původní sice doznal některých změn, ale i tak nebyla o zážitky, ať už odborné nebo kulturní, nouze. Měli jsme příležitost prohlédnout si dvě moderní pobočky Městské knihovny, jednu na Hradčanech a tu druhou, Sedmičku v Tusarově ulici na Praze 7 dokonce jen pár hodin po jejím slavnostním otevření. Nahlédli jsme i do Strahovského kláštera a příjemný podvečer jsme strávili v zahradách pod pražským Hradem.
     První večer našeho setkání patřil přátelskému posezení v Národní knihovně. Byla to vlastně jediná příležitost, jak strávit čas společným klidným posezením, vzpomínáním a výměnou zkušeností, protože jsme byli ubytováni doslova po celé Praze. S ohledem na to jsme dohromady nepobyli tak dlouho, jak bychom si asi všichni přáli a mohli v případě, že bychom byli ubytováni někde pospolu nebo alespoň poblíž sebe. Jihočešky využily toho, že si našly ubytování u Lorety, a před spaním se za vůně rozkvetlých lip prošly ztemnělým Hradem, byla to paráda.
     Druhý den dopoledne proběhl odborný seminář s Dr. Richterem a Zlatou Houškovou, následovala připomínka desetiletého trvání seniorského setkávání. Provedli nás jím jeho iniciátorka a do dnešních dnů i organizátorka paní Jaroslava Biolková z Přerova a nepostradatelný dokumentátor Miroslav Bláha z Kostomlat pod Milešovkou. Skromně v ústraní zůstávala jeho stejně zdatná manželka a pomocnice paní Hanka. Svojí "troškou do mlýna" přispěla i paní kolegyně Střelcová z Lipníku nad Bečvou, v jejíž knihovně tradice seniorského setkávání vznikla. Odpoledne jsme navštívili již výše zmíněnou novou pobočku Městské knihovny a navečer jsme si užili vyhlídkovou plavbu na parníku.
     Večer druhého dne pak účastníci strávili každý podle své chuti a uvážení s individuálním programem. Závěrečný den dopoledne patřil návštěvě Nosticova paláce, sídlu ministerstva kultury. Měli jsme možnost prohlédnout si jeho prostory, krátce jsme se setkali i s náměstkyní ministra. Zavítali jsme také do interiéru Nosticovy knihovny a vyslechli zasvěcený výklad jejího správce. Posledním bodem programu našeho setkání pak byla návštěva Sovových mlýnů na Kampě. Kromě prohlídky aktuálně vystavovaných děl se nám poštěstilo vyfotografovat se na nádvoří i s majitelkou galerie paní Medou Mládkovou. Pro všechny z nás to byl nezapomenutelný zážitek a pomyslná třešnička na dortu.
     No a pak už následovalo jen loučení v prostorách Národní knihovny, děkování, předání pozorností obětavým organizátorům a společné ujištění, že za rok zase... tentokrát prý v Olomouci. Už teď se na to těšíme!

Milena Kodýmová

Motto:

...nezapomínejte ptát se květin, jak se jim kvete, ptactva, jak se mu létá v povětří a sebe, jestli máte dostatek přátel.

PhDr. Jaroslav Suchý

     Před více než deseti lety jsem navrhla našemu regionálnímu výboru zorganizovat setkání knihovnických seniorů České republiky. Výbor souhlasil s podmínkou, že najdu knihovnu, která vše zajistí. To nebyl problém. Věděla jsem, že ředitelka MěK v Lipníku nad Bečvou Miroslava Střelcová se nebojí novinek v knihovnické práci a rozhodně mě nezklamala. Setkání se uskutečnilo 24.-26. srpna 2004. Vše jsme společně připravovaly a práce bylo víc než dost. S Líbou Vargovou z Přerova a Boženou Musilovou z Lipníka jsme i napekly, aby všichni účastníci byli spokojeni. Přijeli z Pelhřimova, Jindřichova Hradce, Prahy, Krnova, Vsetína a přijela i seniorka ze slovenského Bardejova. Program byl pro všechny velice zajímavý, přišel nás pozdravit starosta města i národopisný dětský soubor Maleníček s vedoucí Květou Kohoutkovou, pracovnicí městské knihovny. Vše se pořádající knihovně podařilo a mám radost, že stále ještě účastníci na Lipník rádi vzpomínají.
     Další setkání se uskutečnila v Kroměříži (2006), Pelhřimově (2007), Vsetíně (2008), Svitavách (2009), Ústí n. L. (2010), Vyškově (2011), Lounech (2012), Šumperku (2013) a Praze (2014).
     Nemohu psát o jednotlivých setkáních, protože nám všude bylo moc hezky. Cítili jsme opravdovou radost a pocit, že jsme mezi svými. Měli jsme radost z příjezdu ředitele Národní knihovny ČR v Praze Vlastimila Ježka do Kroměříže a Vsetína a rádi jsme vždy přivítali i našeho předsedu Víta Richtra. Potěšil nás i současný předseda VV Roman Giebisch, který o nás pečoval letos v červnu na setkání v Praze. Nesmím zapomenout na Pelhřimov, kde se mezi námi poprvé objevili manželé Bláhovi se svou kamerou a fotoaparáty. Fakt je, že především Mirek Bláha mě šel silně na nervy se svým stálým natáčením a fotografováním. Ale musím se přiznat, že jsem časem ocenila jejich fotografie a DVD. Zpětně si vyžádali i dřívější materiály a vytvořili jedinečnou dokumentaci o všech našich setkáních. Zajímavostí je i fakt, že od roku 2009 si už nemusíme zajišťovat místo setkání, protože nás knihovny samy osloví a nabídnou své služby.
     Co napsat na závěr? Jsme rádi, že se můžeme setkávat, jsme dobrá parta, neexistují mezi námi pomluvy nebo závist, pomáháme si navzájem, radostně se vítáme, smutně se loučíme. I když někteří lidé považují SKIP za výlučně profesní záležitost, já osobně jsem získala přátele, kterých si opravdu vážím, mám je ráda a jsem ráda, že je mám.
     Ještě se zmíním o dvou příhodách, které jsem letos při loučení v Klementinu zažila. Přišla za mnou jedna seniorka a řekla mi, že je opravdu moc ráda, že mezi nás přijela. Prožívala dost těžké životní období, ale mezi námi jí bylo po dlouhé době moc dobře. Druhá neznámá kolegyně ještě při loučení v zasedací síni za mnou přišla, aby se rozloučila a poděkovala mi. Ptala jsem se, za co děkuje. Za váš nápad pořádat tato setkání. Bylo to od ní milé, ale já jsem si jasně uvědomila, že nebýt Mirky Střelcové, VV SKIP a dalších ochotných lidí byl by můj nápad k ničemu. Takže děkuji všem, kteří se zapojili a těším se na setkání seniorů 2015, které se uskuteční v Olomouci.

Jaroslava Biolková

Účastníky je možno si prohlédnout zde.
Pamětní list obsahuje i mapku všech dosavadních setkání

Jedny z prvních účastnic u prezence


Účastníky přivítal Mgr. Roman Giebisch, Ph.D., předseda SKIPu


A už vyrážíme na první výpravu, pěšky i tramvají


Na zahradě nové pobočky Městské knihovny v Praze – Hradčanech


Průvodkyně nás v interiéru knihovny seznámila s pohnutými osudy této pobočky


Míříme ke knihovně Strahovského kláštera


O prohlídku knihovny je mezi turisty velký zájem


Pohled na Pražský hrad přes Velkou strahovskou zahradu


Kostel sv. Mikuláše nešlo minout bez povšimnutí


Zahrady pod Pražským hradem nabízely spoustu půvabných zákoutí


A sluníčko pálí - takže kam zajdeme?


Samozřejmě na něco vychlazeného, nejlépe na pivo


Pražský hrad z Valdštejnské zahrady


Krápníková stěna - grotta ve Valdštejnské zahradě


I když originály soch odvezli Švédové, přesto kopie zdobí zahradu také


Kráčíme Mosteckou ulicí ke Karlovu mostu


Zastavení u dobrého vína pod obloukem Karlova mostu


Přes Karlův most poprvé a pak ještě čtyřikrát


V téhle lidské změti uslyšíš češtinu jen výjimečně


Účastníky setkání pozdravil předseda regionu SKIPu Praha - pan Michal Záviška


Při podvečerním rautu byla chvíle i na přátelské rozhovory


Znaveným poutníkům přišly dobré řízečky k chuti


A sladká tečka to vše završila


Nic nepřišlo nazmar


Vyprávělo se a vzpomínalo až do pozdních hodin


Kronika dosavadních setkání šla z ruky do ruky


Dopolední program zahajoval kolega Richter výsledky průzkumu dětského čtenářství


Zlata Houšková představila aktivity SKIPu k seniorům


Kolegové ze Stříbrné Skalice


O přestávce nás přišla navštívit paní Zuzana Ježková


Na první setkání v Lipníku nad Bečvou zavzpomínala ředitelka knihovny, paní Miroslava Střelcová


Všemi devíti setkáními provedla paní Jaroslava Biolková s doprovodem filmového zpracování fotografií M. Bláhy


V přestávce na oběd zbyla chvilka i na návštěvu Staroměstského náměstí


Sousoší Jana Husa bylo obklopeno znavenými návštěvníky Prahy


Konečně první příležitost pro společné foto


Průvodkyně Katka nás seznamuje s historií holešovické pobočky


No, odolali by jste takovému poležení s knihou


Před pobočkou Městské knihovny v Holešovicích


V Umělecko-průmyslovém muzeu je opravdu na co se dívat


Čas odpočítává množství ciferníků


Starý židovský hřbitov z okna muzea


Nejlepší společné foto je na schodech. Jako na těchto z Karlova mostu


Nebo ještě lépe pod jeho obloukem


Čekáme v přístavu na naše plavidlo


Plavba v podvečerním sluníčku v pozadí s Karlovým mostem


Pohodová podvečerní plavba se sklenkou dobrého vína


Krátké ranní občerstvení poslední den v Klementinu


Opět přes Karlův most - pokolikáté už?


Čertovka má svůj nenapodobitelný půvab


Dorazili jsme k Nostickému paláci - sídlu Ministerstva kultury ČR


Nostická knihovna patří mezi knihovny Národního muzea


Pracovník Národního muzea nám poskytl zasvěcený výklad


Pracovny Ministerstva kultury ČR se nacházejí v nádherných komnatách paláce


Muzeum Kampa v obležení knihovníků


Setkání s paní Medou Mládkovou


Pohled z terasy muzea Kampa


Sovovy mlýny zachránili manželé Mládkovi před jistou demolicí


Průhled vrcholovou krychlí na Hradčany


Chvíle rozloučení a vzájemných díků


Milenu Kodýmovou gratulace evidentně zaskočila


Organizátorka všech setkání a dokumentátor se loučí


Ale, že nás bylo, co?
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Jihočešky nabírají síly po náročném dni
Jihočešky nabírají síly po náročném dni
Krátká zastávka v KKC
Krátká zastávka v KKC