Řekli o nás:
Jana Rychterová

"Děkujeme za vlídné přijetí i zacházení a milerádi se těšíme na příští setkání Vaše J. Rychterová a V. Pecháček - vánoční posezení v MLK - 15.12.2006"
|
Píše Bláha Miroslav |
     Pod tímto názvem připravila kostomlatská knihovna projekt, jehož cílem je seznámení mladé generace jak s historií industrializace regionu, tak i se současnými hornickými pracovišti. Inspirací bylo zejména loňské vydání Velké kroniky o hnědém uhlí v které je tato historie velmi podrobně popsána. Ve spolupráci s kostomlatskou školou byly soustředěny podklady a připraven plán výpravy. A tak ve středu 8. září 2010 vyrazili autobusem žáci 2. stupně, vybaveni pracovními listy, směr Bílina. Již v průběhu cesty se dozvídali mnoho zajímavého o zaniklých dolech i obcích, ale také o dalších odvětvích „hýbajících“ naším krajem – sklářství, energetice a dalších.
První zastávka byla na silnici mezi Bílinou a Braňany, odkud se účastníci vydali na vyhlídku do Dolu Bílina. Mnohakilometrová porubní fronta, množství techniky a zejména hloubka dolu mnohé ohromila, Pracovní listy se začaly plnit údaji zachycenými z výkladu knihovníka. Zpáteční cesta vzrostlou lesnickou rekultivací lákala ke sběru hub, ale čas velel k další cestě.
Kolem nového mosteckého letiště a vinic na výsypkách, dorazil autobus k mosteckému kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Zde se žáci seznámili s osudem Starého Mostu i unikátním přesunem této významné gotické stavby.
Krátkým přejezdem se výprava přemístila k bývalému hlubinnému dolu Julius III v Kopistech, kde již byla očekávána průvodci po Podkrušnohorském technickém muzeu, které v objektech dolu postupně vzniká. Množství exponátů dokumentujících práci horníků i báňských záchranářů, pamětní síň důlních neštěstí, výborně zachovalý parní těžní stroj, věrná kopie hornického pracoviště včetně strojů, to vše se dalo zhlédnout se zasvěceným výkladem průvodců – bývalých horníků.
Další cesta vedla podél chemického závodu v Záluží a poslední činné hlubinné šachty – Dolu Centrum, přes bývalý Dolní Jiřetín a Horní Jiřetín a Černice až pod zámek Jezeří do míst, kde stála obec Albrechtice a odkud je výhled do další činné důlní lokality - Velkolomu Čs. armády. Kromě historie místa zahrnující osudy Komořanského a Dřínovského jezera, zmizelých obcí a bývalých dolů se žáci dozvěděli i o mediálně známému problému – prolomení ekologických limitů směrem k obcím Černice a Hornímu Jiřetínu.
Další zastávkou po průjezdu Litvínovem byl prostor bývalého hlubinného dolu Pluto II v Louce u Litvínova. Jen srovnáním s fotografiemi si žáci mohli udělat představu o rozloze bývalého nejmodernějšího dolu v revíru. Jen škoda, že nenechavci odřízli stojan s informační tabulí. Už z úcty k horníkům zahynulým při výbuchu v roce 1981, mezi kterými byli i příbuzní některých účastníků výpravy.
Kolem bývalého dolu Koh-i-noor II a městem Lom pokračovala cesta až k pomníku Nelsonské tragédie v Oseku a odtud po krátké zastávce i k místu, kde šachta Nelson III skutečně stála. Dnes toto místo připomíná památník - hornický vozík.
Informace o rekultivacích se žáci dozvídali již v průběhu cesty, ale zejména na vyhlídce do bývalého povrchového lomu Fučík v Želénkách. Vytěžená jáma je využívána k ukládání produktů spalování z elektrárny Ledvice, které je cíleně řízeno k vytvoření rekreační vodní plochy mezi Duchcovem a Ledvicemi. K vidění je zde lesnická rekultivace vnitřní výsypky lomu i udržované luční porosty na plochách úložiště.
Poslední zastávka na trase byla v obci Zabrušany, která byla před sto lety přemístěna z dolového pole šachty Heřman na nové místo na úpatí starodávného slovanského hradiště. Přemístění proběhlo formou nové výstavby a to včetně kostela.
Závěrečný úsek cesty vedl údolím řeky Bíliny přes obec Ohníč, kde se těžilo ve dvou protilehlých, hlubinných šachtách. Poslední důlní dílo na cestě do Kostomlat se nachází u obce Lhenice a Mošnov a již jen pamětníci vědí, že lesík s půvabnými jezírky je vlastně zrekultivovaný povrchový lom Karola.
Snad tato výprava doplnila vědomosti účastníků o historii i současnosti regionu, který prošel tolika proměnami.
Pro žáky 1. stupně se připravuje obdobná poznávací výprava, tentokrát na Ústecko.
Projekt se uskutečnil díky podpoře těžebních společností, které poskytly publikace a propagační materiály a sponzora z plzeňského regionu, který projekt podpořil finančně.

V Podkrušnohorském technickém muzeu na bývalém hlubinném dole Julius III v Kopistech


Náročná a poučná trasa byla náležitě zdokumentována


V tomto těžce zkoušeném kraji bylo více než půldruhého tisíce hlubinných šachet a téměř dvě stovky povrchových lomů
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Ještě nezbytné foto zajímavé stavby
Ještě nezbytné foto zajímavé stavby
Čekáme na průvodkyni po Bezdězu
Čekáme na průvodkyni po Bezdězu