Řekli o nás:
Alena Otrubová

"Vážení a milí manželé Bláhovi, setkání u Vás bylo velmi milé, inspirativní a perfektně připravené. Obdivuji Vaši nekonečnou energii a elán! - Co venkovské knihovny umějí a mohou - setkání v Kostomlatech - 22. až 24.6.2006 - mail z 28.8.2006"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Březen, měsíc čtenářů, vyvrcholil v mnoha knihovnách a dalších spacích místech akcí, která se letos konala již podesáté - Nocí s Andersenem. Z teplického regionu se na "centrále" v Uherském Hradišti, kde tento úžasný nápad vznikl, zaregistrovala rovná desítka spacích míst. Kromě městských knihoven v Teplicích, Košťanech, Duchcově a Bílině to byly i knihovny v Bžanech a Kostomlatech. Ze škol se zúčastnila proboštovská základka a dvě spací místa v kostomlatské škole. A dokonce i jedna teplická "mateřinka". Motto: Naše Noc - krůček do Velikonoc, předurčila zaměření kostomlatské VelikoOlympiády. Dětských účastníků bylo 16 a ke dvěma knihovníkům se přidala ještě čtveřice dospělých pomocníků. Přivítání a seznámení s programem proběhlo rychle a pak už se tvořilo a soutěžilo. Brzy ozdobily výpůjční pult malované papírové kraslice a velikonočně sportovní pohledy. A protože se knihovna spojila s Lesy ČR, povídaly si děti s panem hajným, který je vyzkoušel ze znalostí o lese a jeho obyvatelích. Paní starostka se nemohla ze zdravotních důvodů zúčastnit, ale zastoupila ji spolehlivě dcera a vnučka. Děti si přinesly své oblíbené mazlíčky - plyšáky, které si sportovně vystrojily. Mezitím se vyráběla olympijská vlajka a kruhy ze svítících tyčinek a nechyběl ani olympijský oheň. A hned si paní knihovnice vyzkoušela děti z vědomostí o nedávných olympijských hrách. Měly ještě následovat VelikoOlympijské soutěže na hřišti se slavnostním ceremoniálem, vypuštěním horkovzdušných balónů a ohňostrojem, ale v podvečer se obloha zatáhla a s bouřkou přišla i průtrž mračen. Nadarmo se blízké Milešovce neříká Hromová hora. Tak na balóny a rachejtle dojde jindy. Ale nenudili jsme se. Pan hajný ještě ukázal, jak se plete pomlázka z osmi proutků, takže si to o Velikonocích už zkusí sami. Mezitím se jedlo, pilo a tancovalo. Na dobrou noc se děti ještě zakoukaly na film Stvoření světa, ale brebentění se ze tmy ozývalo ještě dlouho. Ráno po snídani proběhlo ještě vyhodnocení soutěží a rozdělení odměn a diplomů. V kostomlatské knihovně se nocovalo (spíše ponocovalo) již posedmé a při loučení se už plánovala příští Noc.
     Poděkování patří Konzumu u Kasalů za poskytnutí pečiva a rovněž babičkám a maminkám účastníků, které napekly spoustu dobrot na společný stůl.

Tak to byl program kostomlatské Noci s Andersenem. Posuďte, zda se jej podařilo naplnit.


Čas při knihovnickém nocování běží velmi rychle. Co vše se stačilo zažít Vám nabízejí tyto fotografie.
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Tak vás tu pěkně vítám...
Tak vás tu pěkně vítám...
...tak Vás vítáme v knihovně...
...tak Vás vítáme v knihovně...