Řekli o nás:
CREATIVE Jílové

"...za krásné rozvíjení dětské fantazie...Čestné uznání Místní lidové knihovně Kostomlaty p/Mil. - při vyhlášení výsledků soutěže Inspirace 2003 - ZOO Děčín - 12.6.2005"
|
Píše Bláha Miroslav |

     I když knihovnická práce je trvalá služba čtenářům, přesto již tradiční říjnový týden dává možnost představit celou škálu činností, kterou knihovny svým spoluobčanům umějí nabídnout. Co chystá kostomlatská knihovna se dozvíte z uvedeného programu. Srdečně Vás zveme.


     Proměny kostomlatské knihovny v uplynulém půlstoletí - ani se nechce věřit, ale tyto fotografie dělí již 45 let! Nezdá se Vám ta knihovnice nějak povědomá?




     První besedníci navštívili knihovnu před úterními výpůjčními hodinami. Děti ze školní družiny jsou již pravidelnými hosty a tak se bez dlouhých úvodů pustily do práce. Povídalo se o Čapkově Dášeňce a protože je v knihovně retrospektivní výstavka knihovnického vybavení, vyslechly si úryvky půvabných textů jak ze staré gramodesky, tak i magnetofonové pásky a nakonec z "cédéčka". A pak se všechny vystřídaly při malování Dášeňky na dveřích, které po napnutí papíru slouží jako malířský stojan.

Od tužky ke skeneru a od rádia po DVD rekordér, aneb Proměny kostomlatské knihovny v uplynulém půlstoletí - retrospektivní výstavka


     Středeční dopoledne patřilo těm nejmladším návštěvníkům. Nejdříve do knihovny dorazila první a třetí třída. Starší spolužáci potom četli úryvky z Čapkovy knihy o psí slečně Dášeňce. A pak si s paní knihovnicí žáčkové povídali o jejích začátcích v kostomlatské knihovně, kdy se svým tatínkem v roce 1962 dávala dohromady knihovnu z hromady knih navezených do bývalého lokálu. Jenom jim dělalo potíže poznat v té štíhlé černovlasé slečně na fotografii, současnou knihovnici.

Tak, která slečna nebo mladík převezme jednou tu naší knihovničku?


     Ovšem nejpozornější besedníci jsou děti z "mateřinky", které se v knihovně střídaly se školáky. Po prohlídce knihovny a vzájemném představení s knihovníky se pustily do "práce". Nejdříve si prohlédly kresbičky, jimiž pan Čapek doprovodil vyprávění o Dášeňce a pak se z nich stali herci. Nejdříve se seznámily s Kašpárkem, kterého si zkoušely i vodit a mluvit a potom při CD předváděly s maňásky příslušná zvířátka. Na závěr jim paní knihovnice ukázala čerta-čtenáře, který sídlí v čítárně, zavinutý v okenní roletě.

Tak Vám moc děkujeme za návštěvu a příště přijďte s oběma rodiči


Posledními besednicemi toho dne byla děvčata z kostomlatského Výchovného ústavu. Vystřídaly se jich dva oddíly a s knihovníky si povídaly o svých zkušenostech s knihovnami ve svých bydlištích a také o historii té kostomlatské. Z besedy si odnášely dívčí časopisy, něco k mlsání a také pochvalu za čtenářskou aktivitu.
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Ulítaní, umáčení, zmrzlí, ale spokojení
Ulítaní, umáčení, zmrzlí, ale spokojení
Tak za rok nashledanou!!!
Tak za rok nashledanou!!!