Řekli o nás:
Zoja Chodúrová

"Knihovnická sluníčka, děkuji za pozvání i setkání - Co venkovské knihovny umějí a mohou - setkání v Kostomlatech - 22. až 24.6.2006"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Rok s rokem se sešel a před vsetínskou radnicí se sešli většinou staří známí. Regionální výbor SKIP Jižní Morava a Masarykova veřejná knihovna Vsetín pod záštitou Výkonného výboru SKIP ČR a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR uspořádali Setkání knihovníků-seniorů ČR. Těch knihovníků bylo pomálu, takže spíše knihovnic. Na zmíněné radnici je přivítala místostarostka města paní Iveta Táborská, původním povoláním knihovnice. Vystřídalo ji velmi milé vystoupení dětí z Mateřské školy Ohrada, které doslova chytilo za srdíčko. Prostřednictvím videoprezentace komentované pracovnící odboru kultury se učastníci dozvěděli mnohé z historie i současnosti města. A pak již následovalo občerstvení plné valašských dobrot.
     Knihovna a informační středisko je od radnice na dohled a tam již na účastníky čekal pracovník "íčka" pan Hošek, aby je pozval na prohlídku města. Od knihovny, Panskou zahradou přes Bečvu až k zámku to byla trasa vycházky za stálého a poutavého vyprávění pana Hoška. Po prohlídce zámku ti zdatnější (a zvědavější) vyšlapali až na ochoz zámecké věže, aby spatřili vsetínskou kotlinu ve zlatavém podvečerním osvětlení. A pak již z Horního náměstí kolem Maštalisek na zaslouženou večeři do restaurace Snaha. Opravdu se snažili - večeře byla chutná a zbyla i chvíle na pohodové posezení a vzájemné poznávání účastníků. A pak již každý podle svých sil a zájmů vyrazil do vsetínských ulic.
     Ráno přivítala účastníky setkání Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně. Po prezenci a chutné snídani zasedli ve společenském sále, kde je po přivítání ředitelkou knihovny čekala řada zajímavých přednášek a prezentací s ústředním tématem - knihovna a senioři. Již úvodní přednáška s názvem Město v mé paměti, prezentovaná ředitelem Městské knihovny Rožnov pod Radhoštěm Bc. Pavlem Zajícem ukázala, jak lze zhodnotit vzpomínky a zkušenost starších spoluobčanů. V obdobném duchu se nesly i příspěvky pracovnic vsetínské knihovny. S osobními zkušenostmi s realizací projektu Senioři v komunitní knihovně, vystoupili i zástupci seniorského týmu. Rožnovské i vsetínské aktivity jsou podpořeny programem "Senioři vítáni".
     Po chutném obědě v příjemném prostředí vsetínského gymnázia a krátkém odskočení kostomlatských knihovníků do blízkého Liptálu se v informačním středisku sešli zájemci o prohlídku vsetínské knihovny. Knihovna se do těchto nových prostor přestěhovala v září roku 2006 a město se tak dočkalo moderní knihovny, vzdělávacího, komunitního a informačního centra. O tom, že se jedná vskutku o multifunkční objekt se účastníci prohlídky mohli přesvědčit ve všech podlažích. Postup prací na nové knihovně, její zařizování a stěhování bylo možno zhlédnout na videoprojekci ve společenském sále.
     Odpolední program byl zahájen zdravicí předsedkyně spolupořádajícího Jihomoravského SKIPu ing. L. Nivnické. Následující příspěvky navazovaly na dopolední téma - prezentaci programu Senioři vítáni přednesla koordinátorka J. Pártlová z nadace Open Society Fund Praha. Osudy nejdiskutovanějšího projektu posledních let - nové budovy Národní knihovny, přiblížil ve své prezentaci Mgr. V. Ježek, ředitel NK Praha. Mezi přítomnými seniory bylo několik účastníků knihovnického happeningu na Letné, svědků velkorysých slibů podpory projektu, které zazněly z úst současných zarytých odpůrců. Krátkou paměť mohou osvěžit dochované zvukové záznamy nadšených projevů.
     V podvečer se společenský sál proměnil v pohostinné místo s tabulí plnou dobrot, zejména těch valašských. A přípitek nemohl být jinou tekutinou než slivovicí. Byla i příležitost se vzájemně představit a sdělit ostatním své osobní a profesní osudy. Nestor setkání pan Verner, který má v knihovně "odpracováno" 70 let, potvrdil přednesem básně o mnoha slokách vitalitu, kterou senioři stále disponují. Zábava a debaty podkreslené folklorní hudbou pokračovaly až do pozdních hodin. Z tak příjemného prostředí se účastníci setkání jen neradi rozcházeli, ale ráno je čekal ještě další zajímavý program.
     Ranním vláčkem vyrazila výprava údolím Vsetínské Bečvy do obce Halenkov na návštěvu tamní knihovny. Knihovna v této malebné obci mezi Vsetínskými vrchy a Javorníky je umístěna v zeleni, v budově, kterou sdílí s "mateřinkou". Skutečnost předčila očekávání - knihovnice paní Marcela se svojí pomocnicí poskytuje čtenářům a vlastně všem občanům široký rozsah služeb ve velmi příjemném prostředí. Vyprávění a dotazy nebraly konce a tak jen odjezd vlaku do Vsetína zvedl návštěvníky k odchodu. Ještě tedy předat kytičku paní ředitelce vsetínské knihovny PhDr. Heleně Gajduškové i Mgr. Marcele Šulákové z halenkovské knihovny a s velkými díky pro všechny organizátory tohoto setkání se loučíme.
Sbohem Valašsko - vlastně nashledanou!
     Kostomlatští knihovníci si pobyt na Moravě prodloužili o další příjemné zážitky. Splnili konečně slib návštěvy svých jmenovkyň - Hanky a Mirky z hradištské knihovny. Zažili s nimi pracovní odpoledne - výpůjční frmol v dětském oddělení, besedu s ilustrátorkou Galinou Miklínovou a závěrečnou akci týdenního Hradištského sluníčka - večerníčkové čtení na náměstí u Rozárky. Vyšel čas i na návštěvu Slováckého divadla a procházku půlnočním, osvětleným Uherským Hradištěm. Nelehko se odjíždělo, ale vzpomínky na půvabný kraj a na setkání s příjemnými lidmi budou ten týden stále připomínat.

     V galerii si můžete prohlédnout obrázky z cesty kostomlatských knihovníků na Moravu. Snad i Vy z nich pocítíte pohodu a pohostinnost, které nás celou dobu provázely.

Vyznání jedné z účastnic setkání, paní Aleny Zubkové si můžete přečíst na stránkách Bulletinu SKIPu
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Kočku čtenářku dovádění nijak nerušilo
Kočku čtenářku dovádění nijak nerušilo
Vstáváme! To už je půl deváté?
Vstáváme! To už je půl deváté?