Řekli o nás:
Cyril Podolský

"Nejmenším, malým i větším dětem z Kostomlat nejenom pro koukání na televizi, ale i pro čtení. Máte tu hezké kino, ať Vám vydrží! C. P., co přespává ve Štrbicích - beseda o animaci 10.4.2012"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Po dvou letech a poprvé v nové knihovně se 1. a 2. dubna konala Noc s Andersenem v Kostomlatech pod Milešovkou. Datum svádělo k aprílovému žertíku a tak příchozí vítala cedulka Noc s Andersenem ZRUŠENA. Jak zafoukal vítr, objevila se pod ní další cedulka – APRÍL. Naštěstí to nikoho neodradilo a tak se v knihovně postupně sešlo 16 dětí z 2. až 5. třídy, dvě paní učitelky, pan hajný s přítelkyní, vnučka s přítelem, známá v masce čarodějnice, vnučka coby Karkulka a vnuk v masce vlka. A samozřejmě oba knihovníci. Nesmíme zapomenout na paní starostku s dcerou – učitelkou, které s námi zůstaly po většinu večera. Navštívil nás také předseda kulturní komise obce.
     Motto letošní noci bylo S Trnkou Jiřím – nápady hýřím, se zaměřením na 110. výročí narození Jiřího Trnky. V duchu Trnkových pohádek byli účastníci rozděleni na Chalupníčky a Karkulíny a všichni dostali svou jmenovku. Program zahajovala písnička o Jiřím Trnkovi, kterou knihovníci „recyklovali“ po deseti letech, kdy se Noc s Andersenem zaměřila také na tohoto umělce. V průběhu večera nás navštívil autor této písničky, který naše konání také nafotografoval.
     A pak se už tvořilo, soutěžilo a také dovádělo. Děti malovaly andersenovské pohledy, které budou odeslány známým osobnostem a literárním autorům. Soutěže byly zaměřeny hlavně na tvorbu pana Trnky. Inspiraci bylo možno čerpat na výstavce autorova díla. A to už zavoněly buřtíky opékané v kuchyňce komunitního centra. Sotva se stačily dělat, dětem moc chutnaly. Po jídle se děti protáhly při dovádění v klubovně, kde měly k dispozici sestavu molitanových kostek. Došlo i na taneček při tradičním Bobíkovi.
     Připravovanou brannou hru na kostomlatském hřišti zhatila podvečerní chumelenice a tak musel nastoupit náhradní plán. Naštěstí je komunitní centrum poměrně rozsáhlé a tak bylo možno na zšeřelých chodbách potkat čarodějnici, Karkulku, Jeníčka s Mařenkou a na závěr hrozivého vlka. Úkoly byly náročné nejenom na šikovnost, ale i na paměť a postřeh. Soutěžním dvojicím se lístky plnily body, které rozhodovaly o konečném umístění.
     A to už se nesla na stůl druhá večeře, po které se už děti převlékly do karnevalových kostýmů, a nastal rej mezi regály za doprovodu populárních písniček. Jen stěží bylo možno rozdováděnou partu zklidnit a pomalu nasměrovat do klubovny, kde si na koberci a karimatkách připravili pelíšky na noc. Usínalo se při filmu Pojďte pane, budeme si hrát. No, usínalo, poslední brebentění umlklo až kolem druhé hodiny. Paní knihovnice ještě připravovala diplomy na ráno.
     Písnička Bobík probrala ráno i ty poslední spáče. Tak trochu té hygieny a rychle zabalit spacáky a tašky. Na stole zatím zavoněly dobroty od maminek a babiček. Mezitím se na tabuli objevily výsledky soutěží a tak postupně nastoupila obě družstva k vyhlášení. O pár bodíků byli lepší Karkulíni, ale vítězi byli vlastně všichni. A protože sobota byla Mezinárodním dnem dětské knihy, tak první dárek, který dostali, byla kniha dle vlastního výběru. K tomu ještě knihovnická taška s drobnými dárky a sladkostmi. A pak oblíbený „hrabací“ kufr s dalšími dárky. Na zdar této i příští Noci s Andersenem si ještě připili Pohádkovými bublinkami.
     Přicházející rodiče museli své ratolesti přemlouvat k odchodu domů, takže se jim asi Nocování líbilo. Po kovidové odmlce to byla příjemná změna. Lze jen poděkovat rodičům, že nám děti svěřili a samozřejmě všem pomocníkům za spolupráci. Tak, ať žije Noc s Andersenem 2023!

Fotografie z letošní Noci s Andersenem najdete zde.
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
Milá Gábino, nebo ještě spíše "Milá Lvice". Protože jak jinak než se lví silou a srdcem byste toho tolik...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



V přátelských hovorech čas ubíhal
V přátelských hovorech čas ubíhal
Loučení u Osečanky bylo dlouhé
Loučení u Osečanky bylo dlouhé