Řekli o nás:
Mgr. Eva Krejsková

"...Na setkání knihovníků , které se uskutečnilo ve dnech 22. až 24.6.2006, jsem nabyla dojem, že se všem zúčastněným v Kostomlatech líbilo. Pomohli jste prezentovat naši obec v široké veřejnosti - 26.6.2006"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Letošní andersenovské Nocování v kostomlatské knihovně bylo oproti předcházejícím ročníkům přece jen trochu jiné. K 18 dětským nocležníkům (2. až 5. třída), 5 středo- a vysokoškolákům (pomocníkům při organizování programu) 2 pracovníkům Lesů ČR, s. p. (lesní pedagogika) 2 paním učitelkám a 2 knihovníkům přibyla ještě milá návštěva - 4 pracovníci Velvyslanectví Dánského království v čele se zástupcem velvyslance panem Perem Brixenem. Význam návštěvy dokládala spolupráce Obce, Sboru dobrovolných hasičů, Spolku pro záchranu hradu Kostomlaty, Klubu seniorek, souboru muzikálu Jakoubek a Místní lidové knihovny při zajišťování průběhu pobytu.
     Přivítání proběhlo v Multifunkčním kulturním centru, kde žáci 2. stupně ZŠ připravili pěknou výstavu o Dánsku. Před zaplněným hledištěm byli hosté knihovníkem představeni a starostka obce je přivítala. Po roztomilém vystoupení dětí z mateřské školy předal návštěvě květiny a dárky kostýmovaný žáček, který se představil jako H. Ch. Andersen junior. Pan Brixen poděkoval za pozvání a rovněž předal dárky. Program zakončilo promítnutí videopísničky z pohádek H. Ch. Andersena.
     Po krátkém posezení s představiteli obce a knihovníkem se hosté vydali na projížďku po obci se zastávkou u budoucí nové knihovny a pokračovali na kostomlatský hrad, kde již byli žáci 2. stupně ZŠ, kteří si zatím zkoušeli různé rytířské dovednosti. Před výstupem na hradní věž si hosté ještě vyslechli výklad o historii hradu a také ochutnali právě dopečené buřty. Krásný, jasný den nabídl z ochozu věže jak daleké výhledy, tak i pohled na Kostomlaty. Po sestupu je v hradní krčmě chutným gulášem a pivem obsloužila krčmářka v kostýmu z muzikálu Jakoubek. Při návratu do knihovny ještě zhlédli poutní kapličku se zázračným pramenem.
     V knihovně je už očekávala paní knihovnice se svými pomocnicemi a téměř dvacítkou pilně pracujících nocležníků, kteří milou návštěvu hned obklopili. Pracovnice konzulátu, paní Anna Koláčková pak děti formou videoprezentace seznámila s Dánskem, pamětihodnostmi i přírodou. Nejvíce znalostí projevily děti, když se představil dánský fenomén – Lego. A to už se pan Brixen a jedna z pomocnic pohodlně usadili a připravili se na dánsko – český přednes pohádky Císařovy nové šaty, která letos slaví 180. výročí prvního vydání. Po tomto, pro děti nevšedním zážitku, podepsali milí návštěvníci pamětní listy pro každého účastníka kostomlatské Noci s Andersenem. Děti se odvděčily zpěvem písničky Pohádkový svět pana Andersena, jejíž autor do knihovny právě zavítal. V čítárně se zatím objevily dárečky, které přivezla návštěva – plyšová zvířátka a figurky z Lega. I nocležníci předali své dárečky, mezi kterými nechyběla písnička o Andersenových pohádkách. A pak přišlo loučení, vzájemné poděkování pana Brixena a paní starostky a závěrečný přípitek, při kterém se děti naučily asi jediné dánské slovíčko, a to Skol! Určitě to byl pro obě strany nezapomenutelný zážitek.
     Ve stejnou chvíli se ozval Český rozhlas, který reportáž z kostomlatské knihovny zařadil do celovečerního živého vysílání, věnovaného právě probíhající Noci s Andersenem. A to už se děti připravovaly na noční výpravu, která se tentokrát odehrávala na novém náměstí a fotbalovém hřišti. Soutěže připravili pracovníci Lesů ČR, s. p. jak jinak syn knihovníků se svojí přítelkyní, kteří se zabývají lesní pedagogikou. Soutěží, které byly náročné, ale zábavné se zúčastnili i žáci 2. stupně ZŠ, kteří nocovali ve škole. Na hřišti se děti leccos dozvěděly o životě lesní zvěře a pěstování lesa. Odměnou jim byly opečené buřty a lampiony štěstí, které na závěr vypustily.
     V knihovně paní knihovnice se svým vnukem zatím připravili místo pro pelíšky pro nocležníky. Dětí bylo tentokrát více než v minulých ročnících, tak byl rébus kam je všechny uložit. Ale nakonec zalehly a do usínání je provázel film Čtyřlístek ve službách krále. Kupodivu po jedné v noci už všechny spaly. Ráno po nezbytné hygieně a snídani, jejímž hlavním chodem byl andersenovský dort od jedné z maminek, došlo na vyhodnocení soutěží a předávání odměn a pamětních listů. A pak už balení a loučení, což je vždycky nejsmutnější okamžik každého Nocování s Andersenem. Snad jim letošní, výjimečný zážitek nadlouho utkví v paměti.
     Nezbývá než poděkovat všem, kdo se na hladkém průběhu letošní akce podíleli. Kromě již v úvodu vyjmenovaných to byli i další, kteří přispěli radou, pomocí i sponzorským darem. Velké poděkování patří také Čtyřlístku, který byl patronem letošní Noci s Andersenem.

Výstava o Dánsku v předsálí Centra


Přivítání v Kulturním centru


Vystoupení kostomlatské mateřinky


Sál Centra byl zcela zaplněný


Společné foto s Klubem seniorek


Krátké pobesedování v Kulturním centru


Společné foto se sochou čtenářky před budoucí knihovnou


Výklad o historii kostomlatského hradu


Na ochozu hradní věže


Poslední snímek při odchodu z hradu


Provázeli nás starší žáci


Přivítání v knihovně


Návštěva byla na roztrhání


Videoprezentace o Dánském království


Společné čtení pohádky Císařovy nové šaty


Podepisování pamětních listů


Zpíváme písničku o pohádkách pana Andersena


Dárky od přátel z Dánska


Předávání dárků


Za všechno díky a Skol!


Přípitek na rozloučenou


Ještě jednou velký dík!


Tak, šťastnou cestu...


Vyrážíme na noční hru


Kutálet kuličku na cíl po šikmém asfaltu - těžká věc


Soutěže na náměstí


Proháníme kuličky po asfaltu


Přednáška pana hajného


Tak si něco přejte...


Hezky do zlatova opéct


Nocležníci se ukládají k spánku


Skoro škoda ho načínat


Tak došlo i na andersenovský dort


Snídáme andersenovský dort


Uhádnete kolik nás bylo...


To jsou patroni letošní Noci s Andersenem


Přehlídka vyrobených masek


Dárečky pro vzpomínku na milou návštěvu


Společné foto Čtyřlístkových postaviček


Předávání odměn a pamětních listů


Ještě si rychle prohlédnout dárky


Čteme si poselství Davida Matáska


Výzva z Národního divadla k hlasitému čtení


Sbaleno, čekáme na rodiče


Ranní rozcvička při písničce Bobík


Synové a vnučka - chvíle klidu po odchodu posledního nocležníka


Pamětní list pro knihovnu: "Děkujeme za pěknou návštěvu a neuvěřitelnou pohostinnost!".


Pamětní list všem nocležníkům


Vzácné podpisy na pamětním listě


Díplom - vítězové byli všichni


Rozdělení účastníků na Třesky a Prsky


Visačka - průkazka každého účastníka včetně hostů


Snad se podařilo naplnit celý program


Ale, že to byl náročný měsíc...
Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...

Návštěva z Litvínova

20. července 2022
Píše Bláha Miroslav | V nejparnějším letošním dni, 20. 7. 2022 se do Kostomlat vypravila skupina sokolek...



Výklad průvodkyně Církve čs. husitské
Výklad průvodkyně Církve čs. husitské
Jihočešky se snad ani mračit neumí
Jihočešky se snad ani mračit neumí