Řekli o nás:
Ing.Aleš Brožek-SVK

"...byl jsem na akci německých, polských a českých knihovníků v Liberci, kde jsme diskutovali, jak přilákat mladé čtenáře do knihoven. Myslím, že místo diskuse bylo jednodušší přïjet k Vám do Kostomlat a vidět na vlastní oči, jak to děláte - 17.3.2004"
|
Knihovnami 2015 jsou instituce z Hroznětína, Třince a Olomouce

     Praha - Knihovnou roku 2015 se stala Městská knihovna Hroznětín z Karlovarského kraje. Zvítězila v kategorii základní knihovna a dnes jejím zástupcům předala v pražském Klementinu cenu první náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. V kategorii informační počin si titul Knihovna roku 2015 z Prahy odvážejí zástupci Městské knihovny Třinec. Městskou knihovnou roku 2015 se stala Knihovna města Olomouce. Tu neudílí ministerstvo kultury, ale Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Dnes výjimečně ocenil ještě Goethův institut, který v těchto dnech slaví 25. výročí svého působení v ČR. Od počátku 90. let zahájil velkou spolupráci s knihovnami a s jeho pomocí se obnovil fond mnoha knihoven v tuzemsku, uvedla dnes za svaz knihovníků Zlata Houšková.
     Titul Knihovna roku se udílí jako ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích nebo mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb.
     Kategorie základní knihovna je určena pracovníkům knihoven v těch nejmenších obcích, letos jich bylo nominováno 13. Nejmenší obcí byly jihočeské Nerestce se 101 obyvatelem, kde ale na akce knihovny přichází až stonásobek návštěvníků, řekla členka poroty Helena Gajdušková, ředitelka Masarykovy veřejné knihovny Vsetín. "Úroveň nominovaných knihoven stoupá, stejně jako povědomí obcí o důležitosti knihoven. Zlepšuje se jejich technické vybavení, většina z nich má svůj web, elektronický katalog a snaží se půjčovat i e-knihy. V Česku je jedna z nejhustších sítí veřejných knihoven v Evropě, je jich kolem 6000 a většina z nich v malých obcích.
     Na Městské knihovně Hroznětín porota ocenila to, že poskytuje místní komunitě širokou škálu služeb včetně těch netradičních. "Bohatá nabídka akcí, jimiž se knihovna podílí na kulturním a společenském životě obce, převyšuje běžný standard a přivádí do knihovny všechny věkové kategorie obyvatel. Vynikající spolupráce s vedením obce, občanskými sdruženími a spolky i jednotlivci dělá z knihovny oblíbené místo setkávání i skutečné kulturní a komunitní centrum obce," uvedla porota.
     V kategorii základní knihovna porota udělila ještě zvláštní ocenění Místní knihovně Vrdy ze Středočeského kraje a Obecní knihovně v Kuníně z Moravskoslezského kraje.
     V druhé kategorii porota jako vítěznou vybrala Městskou knihovnu v Třinci za její podporu čtenářství formou kritického myšlení a aktivní zapojení dospívající mládeže do života komunity. Knihovna Třinec je knihovnou, galerií, infocentrem a literární kavárnou. Činnost knihovny je podle poroty systematická a koncepční - knihovna připravuje celoroční programy s pečlivou dramaturgií. Ve spolupráci s Kabinetem informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Masarykovy univerzity dlouhodobě inovuje své knihovnické služby.
     "To, že máme krásnou novou knihovnu, je jen začátek, cenu považuji za startovací, za velkou motivaci. Máme rádi naše čtenáře a chceme, aby oni milovali nás, takže pro to děláme úplně všechno," řekla při přebírání ceny ředitelka knihovny Martina Wolna.

Převzato z archivu ČTK

Delegace z Hroznětína společně s členy komise


Vítězové kategorie Informační počin - Městská knihovna Třinec


Městskou knihovnou roku 2015 se stala Knihovna města Olomouce


I Severočeši měli želízko v ohni - bžanská starostka a knihovnice v jedné osobě s kolegyněmi z Regionální knihovny Teplice
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Kameraman je zase o rok starší
Kameraman je zase o rok starší
A ulizovala se výborná povidla
A ulizovala se výborná povidla