Řekli o nás:
Vít Herman

"Milí manželé Bláhovi, Blahopřejeme Vám a máme opravdickou radost ))) - mail z Čítáren 9.10.2004"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Dne 16. října 2014 byla v Zrcadlové kapli Klementina po dvanácté slavnostně udělena cena Ministerstva kultury Knihovna roku. Ocenění se uděluje k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb. Ocenění vítězným knihovnám předal ministr kultury Daniel Herman. „Knihovny jsou studánkou čisté vody, která se rozlévá do kalných vod, aby je pročistila. S knihou je spojen nejen text, ale i jedinečná vůně tisku – to vše člověka kultivuje,“ uvedl ministr Herman ve svém úvodním projevu a na závěr dodal: „Kniha i v přetechnizovaném 21.století neztrácí nic na svém významu.“ Vítěznou knihovnou v kategorii „základní knihovna“ se stala Obecní knihovna Horní Lideč, okres Vsetín,která hluboce naplňuje své vzdělávací a kultivující poslání. Ta obdržela diplom a finanční ohodnocení ve výši 70 000,- Kč. Ve své děkovné řeči starosta obce Horní Lideč Josef Tkadlec poeticky poznamenal: „Knihovna je jakási čistírna duší, která pohladí i povzbudí.“ Dále byly uděleny další 2 diplomy, a to Obecní knihovně ve Vikýřovicích a Obecní knihovně Lomnice. V kategorii „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“ zvítězila letos Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích a obdržela diplom a finanční ocenění ve výši 70 000 Kč za zavedení výpůjček e-knih. Na druhém místě oceněném diplomem se umístila Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

Vsetínští měli v tomto ročníku bohatou žeň - Obecní knihovna Horní Lideč získala titul Knihovna roku v kategorii základní knihovna, Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně pak titul Městské knihovny roku a Mgr. Dagmar Chytková titul Mark 2014 za práci pro vsetínskou knihovnu


Jihočeská vědecká knihovna získala titul v kategorii Informační počin


Ani Severočeši nepřišli zkrátka - Cena českých knihovníků byla udělena PhDr. Ivo Brožkovi z Vědecké knihovny Univerzity J.E. Purkyně Ústí n/L.


Text: Web Ministerstva kultury ČR. Foto: Eva Hodíková Národní knihovna ČR
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
Milá Gábino, nebo ještě spíše "Milá Lvice". Protože jak jinak než se lví silou a srdcem byste toho tolik...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Kriminální příběhy z předválečných časů
Kriminální příběhy z předválečných časů
Pan starosta představil jejich čtyřobec
Pan starosta představil jejich čtyřobec