Řekli o nás:
Karina Strnadová

"...jsem moc ráda, že jsem se stala impulsem pro tento Váš opravdu zasloužený úspěch a ocenění. Doufám, že Vám vydrží ještě moc dlouho síla pro předávání nadšení další generaci - Vyhodnocení soutěže Vesnice roku Ústeckého kraje - Podlesice 19.8.2004"
|
Bláha Miroslav |
     V sobotu 6. října uskutečnila Lesní správa Litoměřice tradiční Den s Lesy České republiky, letos s podtitulem „Jak se dělá lesní pedagogika“. Akce se opět konala v krásné scenérii podzimního lesa v trase od lesních rybníčků až na hrad Kostomlaty. Partnery akce byly: Dům dětí a mládeže Teplice, Občanské sdružení za záchranu hradu Kostomlaty a Místní lidová knihovna. Jako host se zúčastnil sokolník p. Veselý ze Lhotky nad Labem. Akce se zúčastnilo bezmála 200 spokojených návštěvníků.
     Po celé trase mohli návštěvníci shlédnout, jakým způsobem uskutečňují lesní pedagogové z litoměřické lesní správy v reálu aktivity lesní pedagogiky. Po zajímavé ukázce sokolnictví si zkusili vypracovat několik pracovních listů s lesní tématikou, stejně tak, jako to dělají žáci základních škol, kteří se během roku běžně lesní pedagogiky účastní. Zajímavé a populárně zpracované listy jim zároveň zůstávají jako suvenýry a památka na les. Na dalším zastavení byla ukázka her a soutěží pro děti, ale zkusili si je i dospělí – liščí nora, hod šiškou na cíl, poznávání zvířat. Toto stanoviště měli na starosti rodinní příslušníci lesníků a jejich kamarádi. V lokalitě „U dubu“ těsně pod hradem byla výtvarná dílna, kde se tvořily výrobky z přírodnin, dále pak ukázka zajímavých soutěží a poznávaček, při kterých se upřednostňovaly i ostatní smysly, především hmat a zkoušela se i šikovnost a spolupráce návštěvníků.
      Posledním zastavením byla ukázka myslivosti, kde nejvíce všechny zaujaly trofeje lesní zvěře. Již tradičně akce končila malým občerstvením a posezením u ohně. Hradní služba nabízela teplé nápoje a sladkosti v maringotce. Po výstupu na hrad přišlo malé občerstvení vhod.
      Pro naše obyvatele se již tyto akce Lesů České republiky staly samozřejmostí a vítaným zpestřením každodenního života v obci. Stálí, ale i noví návštěvníci jsou toho dokladem. Les, který je přístupný každému, rád uvítá příchozí, kteří o něm něco vědí a dokážou se správně v tomto prostředí chovat. Spolupráce správců lesa s obcemi, občanskými sdruženími a s veřejností je příslibem dobrého povědomí o lese a environmentálního vzdělávání mládeže i veřejnosti.

Lesu zdar.

Petr Bláha revírník LČR a lesní pedagog

Pozvání na pohodový den v krásné podzimní přírodě okolí Kostomlat


Počasí přálo, lidí přišlo hodně a určitě odcházeli spokojení
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Protivanovská knihovnice nás přivítala
Protivanovská knihovnice nás přivítala
A opět zavoněla slivovice
A opět zavoněla slivovice