Řekli o nás:
Zdena Zemanová

"Ať pramen inspirace nikdy nevyschne! Díky za Vaši práci - Spolkový den - Výstava Země živitelka - České Budějovice - 29.8.2005"
|
Píše Bláha Miroslav |
     "S Trnkou Jiřím, nápady hýřím" bylo mottem letošní Noci s Andersenem v kostomlatské knihovně. V duchu toho hesla pracovalo celé odpoledne a večer 19 dětí a 11 dospělých, ke kterým se později přidali ještě členové divadelního souboru a skupina "osmáků" s paní učitelkou. Hned po zahájení se děti rozdělily na dva soubory - Chalupníčci a Karkulínci, které pak spolu soutěžily.
     Úvodem se od paní knihovnice dozvěděly spoustu zajímavostí ze života a tvorby Jiřího Trnky a prohlédly si i knížky Červená Karkulka a Perníková chaloupka, které jsou provedeny jako malá divadélka. Musely dobře poslouchat, neboť je čekala křížovka, ve které tyto informace zúročily. Nápovědou jim byla i písnička "O Trnkovi Jiřím - s písničkou k Vám mířím", kterou pro ně složil velký příznivec knihovny Véna Faigl a která putuje i po konferenci Andersen mezi knihovnami. Po zdárném vyluštění křížovky se pustily do malování pohledů, které jsou již tradičně rozesílány spřízněným duším z řad spisovatelů a dalších osobností. A pak už se nůžky nezastavily - tvořily se papírové loutky na špejlích. Souběžně už probíhaly soutěže v různých dovednostech do hodnocení jednotlivců. Kromě jiného to byla i soutěž v kuličkách. A protože důlek venku zaplavil déšť, "kuličkovalo" se v chodbě. Důlek nahradilo vajíčkové plato očíslované jako terč. A že se děvčata nenechala zahanbit, dokazovaly i počty zásahů v soutěžních lístcích. Zaznamenaly se tam i znalosti pohádkových postav.
     Zlatým hřebem bylo i nastudování a zahrání pohádky ve stolním divadélku. Soubory se rozdělily na vodiče a mluviče jednotlivých loutek a zvolili si i vypravěče pohádky. Na to, že to vše bylo připraveno v pár minutách, to byly pěkné výkony, které si zasloužily přípitek rychlými špunty.
     A to už voněly vuřtíky, které v bytě nad knihovnou připravil pan hajný. Jen se po nich zaprášilo. Dobře nasyceny dokončily děti soutěže a už se začaly chystat na noční hru, jejíž cíl byl do poslední chvíle neznámý. Po krátké procházce kolem kostela a starého hřbitova zamířila výprava do Multifunkčního kulturního centra. Během cesty vichr neplánovaně zhasl pouliční osvětlení a tak přišly ke slovu baterky. Ty se hodily i v MKC, kde se dvojice odvážných vydaly ztemnělým sálem a zákulisím na stezku odvahy a znalostí. Nejdříve je potrápila rafinovaná perníková skládačka, odměněná skutečnými perníčky od čarodějnice z Perníkové chaloupky. Pak musely poznávat zvířátka a kytičky a skládat kukuč čarodějnice a vše zakončilo šátrání v Karkulčině košíčku a poznávání předmětů. Vše v podání pohádkových, kostýmovaných postav z řad ochotníků a starších žáků. V předsálí zatím ostatní vymýšleli slova ze zadaných písmen. Cesta do vyhřáté knihovny vedla přes park, kde byl na počest pana Trnky odpálen ohňostroj. Původně měly letět i horkovzdušné balónky, ale vichr to viděl jinak.
     Druhá večeře připravená paní knihovnicí mizela přímo před očima a tak přišly na řadu i dobroty od maminek a babiček, kterých se tentokrát sešel plný stůl. No a pak trochu té hygieny a už se budovaly pelíšky. Ještě, že je v knihovně část nábytku na kolečkách a může tak vzniknout slušný plácek na hry i na spaní. Při tradičním Bobíkovi se rozproudila krátká diskotéka, vylepšená oblíbenými, barevnými, svítícími tyčinkami. A protože vyhládlo, došlo i na třetí večeři, ale to už se překulil březen ke svému poslednímu dni. První hodiny nového dne vyplnilo počítání výsledků, psaní diplomů, zpráv a příprava na sobotní vyhodnocení, kdy byl vyhlášen i nejlepší dětský čtenář. S taškou dárečků si snad účastníci odnesli i hezké zážitky a přání příštího nocování.
     O zdárný průběh kostomlatské Noci se přičinili mnozí – družinářka, paní učitelka z „mateřinky“, Lesy ČR a revírník Petr Bláha, ochotnický soubor a žáci osmé třídy se svou učitelkou M. Dudovou. Potravinami přispěli paní Kasalová a pan Souček a řada maminek a babiček spoustou dobrot. Jako patroni se zúčastnili i nocležníci z minulých let - Petr a Barča Bláhovi, Ivča Paštiková a Jirka Novák. Díky i paní starostce za podporu a za účast.
     A jestli nevyšlo počasí, tak "Ať si prší, ať si leje s Jiřím Trnkou vesele je"

No, podle programu se nocležníci v kostomlatské knihovně nenudili...


Povídáme si o Jiřím Trnkovi


Pilně vystřihujeme papírové loutky


Divadelní soubor Perníkové chaloupky


A už nás čarodějnice chytila...


Půlnoc pryč a spát se pořád nechce


Sladký život s knihovnou-porcujeme beránka


Soubor Chalupníčků při hodnocení


Karkulínci měli stejný počet bodů


Každý si mohl odnést knížku jako dárek


Na rozloučenou ještě taneček při skladbě Bobík


Zátiší s kresbami Jiřího Trnky a vyrobenými loutkami


Pamětní list si odnesli všichni nocležníci i pomocníci


První tablíčko do knihovnické kroniky
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Copak jim povíme o Schillerovi?
Copak jim povíme o Schillerovi?
Večerní pohoda v Klementinu
Večerní pohoda v Klementinu