Řekli o nás:
Markéta Zinnerová

"Když chci potkat lidi zlatý, navštěvuju Kostomlaty...např. 12.5.2004 - Vaše M.Z. a P.J."
|
Píše Bláha Miroslav |
     Letošní Týden knihoven uvedený mottem „15. kraj České republiky – kraj knihoven“ připravil v mnoha knihovnách akce pro seniory, děti, rodiny, ale i pro handicapované uživatele, národnostní menšiny a rodiče na rodičovské dovolené.

     Úvodní beseda v kostomlatské knihovně v pondělí 3. října 2011 patřila dětem z „mateřinky“. Nejprve předškoláci z nichž někteří již knihovnu s rodiči navštěvují, provedli své mladší kamarády knihovnou a pak si již všichni povídali s knihovníky o tom, jak znají svojí obec a její památky. Slib, že památky pro knihovnu namalují, stvrdili na místě dvěma kresbami kostomlatského hradu. A na kresbách pana Lady z plakátu Braňte knihu! si ještě sami vyzkoušeli, jak se s knížkami nemá zacházet. Před úprkem na oběd vyšla ještě chvilka na společnou fotografii před knihovnou.
     Jelikož je úterý výpůjčním dnem, museli si knihovníci na 4. října, kdy byli pozváni do pražského Klementina, zajistit za sebe do knihovny náhradu. Vyhlášení státní ceny Knihovna roku 2011 je opravdovým knihovnickým svátkem a příležitostí k setkání s kolegy z celé republiky. V krásném prostředí Zrcadlové kaple stanula letos v základní kategorii na místě nejvyšším knihovna z Vavřince – Veselice z Jižní Moravy a v kategorii městská knihovna - Městská knihovna Louny. Plni dojmů se knihovníci vrátili do Kostomlat, kde zatím vnučka zdárně zvládla úvodní nápor čtenářů.
     S prezentací projektu Po stopách Svatého Václava se ve středu 5. října přišli do knihovny pochlubit žáci 2. a 3. třídy kostomlatské školy. Pěkně zpracované koláže byly doprovázeny fiktivními vzkazy a přáními patronu českých zemí. Známá vyobrazení Svatého Václava doplnil knihovník tím nejužívanějším – na líci dvacetikorunové mince. O čtení a o knihách, které je v životě provázely, povyprávěli knihovníci dětem s přáním obdobných příjemných zážitků.
     Před knihovnou už podupávali prvňáčci, kteří knihovníkům přišli předvést své čtenářské znalosti, aby se jejich třída mohla přihlásit do projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka, vyhlašovaného Národní pedagogickou knihovnou Komenského. Náskok před osnovami, který předvedli, je dobrým startem do čtvrtého ročníku tohoto projektu. A odměnou jim bude i čtenářská legitimace, kterou jim zdarma připraví paní knihovnice. Po seznamovací prohlídce knihovny se skamarádili s Kašpárkem, který s ostatními loutkami zdobí knihovnu. Poté se změnili na Kašpárky všichni, neboť paní knihovnice přinesla letitý kostým a všichni se v něm vystřídali před objektivem fotoaparátu. Slušel i knihovníkům a paní učitelce.
     Sérii besed uzavřelo posezení se 4. a 5. třídou, které mělo téma doporučená četba. Spojení potěšení ze čtení s radostí z pomoci druhým nabízí zapojení do projektu Čtení pomáhá. Každé dítě, které se zapojí do projektu, získá po přečtení některé ze seznamu vybraných knih kredit 50 korun, který může věnovat na jeden z nominovaných dobročinných projektů. Zodpovězení čtyř otázek z děje knihy ověří, zda ji dotyčný skutečně četl. A že to není jen tak se přesvědčili besedníci, když se jeden z nich posadil k počítači, zaregistroval se a pak vzpomínal na dějepisné údaje z knihy Lucie Seifertové Dějiny českého národa. Po chvíli už putovala padesátikoruna na speciální autosedačku pro postiženého chlapce. Že to bylo inspirující, dokazovala následná informace o zapojení dalších rodinných příslušníků do tohoto projektu. Na závěr besedy citoval účastníkům knihovník zásady z Komenského mravoučného desatera, které získali loni v Komenského muzeu v Přerově. Dalo dost práce přiblížit jejich smysl skrytý v letitých jazykových obratech.
     Ne všechny akce se vešly do vymezeného týdne. Knihovna například spolupořádá s Lesní správou Litoměřice, CHKO Č. středohoří, MS Bžany a dalšími, dne 22. října 2011 Den s Lesy České republiky. Zájemci mohou v době od 10.00 do 16.00 v prostoru kostomlatské hájovny a hradu projít několika stanovišti s ukázkami lesnické a myslivecké činnosti. Součástí akce je i výstava o historii obce a knihovny v Multifunkčním kulturním centru.
     Dne 24. října se v MKC uskuteční beseda se spisovatelkou a ilustrátorkou Vítězslavou Klimtovou a zpěvákem a hudebníkem Pavlem Půtou. Na původní červnový termín již kostomlatské děti připravily obrázky skřítků a strašidýlek, kterým bude paní Víťa patronkou.

Maratón akcí pro všechny věkové skupiny může začít


Děti z mateřinky jsou vždy těmi nejvděčnějšími besedníky


Z prezentací o Sv. Václavovi se leccos zajímavého dozvěděli i knihovníci


Prvňáčci překvapili nadstandardními čtenářskými znalostmi


No, to je tedy pěkná divadelní společnost!


Bylo těžké se dohodnout komu věnovat první "vyčtenou" padesátikorunu
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Snad se fotograf neztratí
Snad se fotograf neztratí
Tak čípak je tahle křížovka?
Tak čípak je tahle křížovka?