Řekli o nás:
Zpravodaj 12/2004

"..."To že dokáží dva zapálení nadšenci?" Dokáží. A my jim za to děkujeme - Kostomlatský zpravodaj - prosinec 2004"
|
Píše Bláha Miroslav |
     Knihovnou roku 2011 v kategorii „základní knihovna“ se stala Místní veřejná knihovna Vavřinec-Veselice vedená paní Olgou Hájkovou. Veselická knihovna působí v obci Vavřinec tvořené čtyřmi místními částmi, z nichž tři mají vlastní knihovnu. V místní části Veselice žije 272 obyvatel, z nichž více než 20 % jsou čtenáři knihovny. Přestože je knihovna vedena dobrovolnou knihovnicí, míra jejích aktivit vysoce převyšuje standard služeb poskytovaných knihovnami v tak malých obcích. Knihovna je umístěna v rekonstruované víceúčelové budově a její dispozice i vnitřní vybavení jsou mimořádně dobře architektonicky a designově řešeny. Dokonale se zde naplňují estetické požadavky, účelnost pro knihovnické služby a přívětivost ke čtenářům všech věkových kategorií. Knihovna se podílí na celém kulturním a společenském životě obce a spolupracuje při tom s občanskými sdruženími, vedením obce i jednotlivými občany; je v obci mimořádným integrujícím prvkem. Je skvělým příkladem významu knihovny pro život v malé obci.
     Zvláštní ocenění a diplom v kategorii „základní knihovna“ získala dále Místní knihovna v Miletíně z Královéhradeckého kraje a Obecní knihovna Jaroměřice z Pardubického kraje.
     Hlavní cenu v kategorii „informační počin“ získala Moravská zemská knihovna v Brně za on-line zpřístupnění Mollovy sbírky a dlouhodobý rozvoj nástrojů pro prezentaci starých map, která má pro ČR význam i v mezinárodním kontextu. Zvláštní ocenění a diplom obdržela Regionální knihovna Karviná za přestavbu ústřední budovy knihovny na společensko-kulturní centrum, jehož služby přesahují klasické pojetí veřejné knihovny.
     „Městskou knihovnou roku 2011“ se stala Městská knihovna Louny. Tuto zvláštní cenu uděluje SKIP – Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a firma Skanska a.s.

Z tiskové zprávy SKIPu

Chvíle napjatého očekávání pro nominované a přátelského setkávání pro laureáty minulých ročníků a lidi spřízněné knihovnickou profesí.


Výprava z Vavřince - Veselic na stupínku nejvyšším


Severočeské želízko v soutěži o cenu pro Městskou knihovnu roku 2011 - Městská knihovna Louny


První gratulace a přátelské rady od Knihoven roku z předchozích ročníků


Napětí opadlo a tak je chvíle na něco dobrého k zakousnutí a přátelským rozhovorům


Pamětní list od kostomlatské knihovny bude účastníkům připomínat slavnostní chvíle v krásném prostředí Zrcadlové kaple v Klementinu
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
Milá Gábino, nebo ještě spíše "Milá Lvice". Protože jak jinak než se lví silou a srdcem byste toho tolik...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Relax ve vířivce na zámku Lužec
Relax ve vířivce na zámku Lužec
Od pana hajného jsme se hodně dozvěděli
Od pana hajného jsme se hodně dozvěděli