Řekli o nás:
Pan Per Brixen

"Tak for et dejligt beseg og en utrolig gostfubed - Děkujeme za pěknou návštěvu a neuvěřitelnou pohostinnost! - zápis návštěvy z Velvyslanectví Dánského království do knihovnické kroniky - Noc s Andersenem 2017"
|
Píše Bláha Miroslav |
     Měsíc březen je znám svými přídomky jako Měsíc knihy, nověji Měsíc Internetu a poslední dva roky také jako Měsíc čtenářů. Tuto celostátní aktivitu vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a v centru zájmu je čtenář a čtení ve všech jeho formách. Cílem je nabídnout čtenářům a dalším návštěvníkům co největší kontakt s autory a překladateli literárních děl i odborné literatury v rámci Maratonu čtení a v letošním březnu a potom v budoucnu pravidelně každý rok oceňovat nejlepší čtenáře a vybrat „Čtenáře roku“. Zjistit situaci s reálným ne/čtenářstvím v ČR - proč potenciální čtenáři do knihoven nechodí, případně změnit prostředí, fondy, služby, vstřícnost personálu. Posilovat společenský význam a prestiž četby, propagovat činnost knihoven a informačních center, nabídnout moderní služby knihoven 21. století, propojit čtenáře, organizace a instituce zabývající se četbou a čtenářstvím ke společné mediální kampani.
     Pro své čtenáře, návštěvníky a příznivce připravila Místní lidová knihovna v Kostomlatech pod Milešovkou na měsíc březen program, který nabízí výběr z celostátních aktivit – vyhlášení „Čtenáře roku“, setkání se seniory se společným čtením, besedy s „mateřinkami“ z Ledvic a Kostomlat o oblíbeném Krtečkovi a jeho autorovi a zakončení oblíbenou Nocí s Andersenem. Besedy se školní mládeží jsou směrovány až na duben z důvodu připravované rekonstrukce školní budovy.
     Zahajovací akcí bylo Jarní posezení v sobotu 5. března 2011 za účasti téměř čtyř desítek čtenářů (spíše čtenářek) a příznivců kostomlatské knihovny. V úvodu setkání proběhlo vyhlášení Čtenáře roku. Kritériem byl počet návštěv, výpůjček a zapojení čtenáře do aktivit knihovny. Pro rok 2010 se Čtenářem roku stala paní Jaroslava Přibylová, které ocenění a knižní dárek předala starostka obce spolu s pozváním do krajského kola v Severočeské vědecké knihovně v Ústí n/L. Při Noci s Andersenem bude vyhlášen ještě dětský Čtenář roku. Kostomlatští knihovníci ovšem nezůstali u této oficielní ceny – ocenění obdrželi i další účastníci – nejstarší čtenářka, které bude letos již 90 let a také čtenářka nejvěrnější, která knihovnu navštěvuje od roku 1962, kdy v knihovně začínala současná knihovnice. Čtyřgenerační, čtenářský, rodinný tým přivedla dlouholetá čtenářka paní Pechová.
     Pohádku o líných strašidlech z hradu Sukoslavu z knihy pohádek z Českého středohoří přečetly Radanka s Barčou – školačky z třetí a páté třídy kostomlatské školy. Písničky o krásách našeho kraje z vlastní tvorby zazpíval Václav Faigl – synovec paní knihovnice. V pohodové atmosféře přátelských rozhovorů a při chutném občerstvení neodbytně plynul čas, takže se ani nedostalo na připravené promítání videa z představení kostomlatských ochotníků. Při odchodu dostaly účastnice setkání kytičku s přáním k svátku žen.

Pozvánky se rozběhly jak po obci, tak i ke vzdálenějším čtenářům


Čítárna kostomlatské knihovny byla zaplněna do posledního místečka


Čtenář roku 2010 - paní Jaroslava Přibylová, přebírá knižní dar


Barča a Radanka čtou z knihy pohádek z Českého středohoří


Čtyřgenerační, čtenářský, rodinný tým


Zasvěcení malé Michalky do tajuplného světa knížek


Písničky Václava Faigla o rodném kraji jsou velmi žádané


Se Čtenářkou roku se sejdeme na krajském kole v Ústí nad Labem


Diplom, který obdrželi nejstarší a nejvěrnější čtenáři kostomlatské knihovny


Tablíčko z předávání čtenářských diplomů - nejsečtělejší, nejstarší a nejvěrnější Čtenář


Pár snímků snad přiblíží pohodovou atmosféru jarního setkání


Podpisy účastníků setkání - mezi Karolínou a malou Michalkou je rozdíl 88 let!
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
Milá Gábino, nebo ještě spíše "Milá Lvice". Protože jak jinak než se lví silou a srdcem byste toho tolik...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Pavlovické dětské muzikantské trio
Pavlovické dětské muzikantské trio
Ve spleti lounských uliček
Ve spleti lounských uliček