Řekli o nás:
Erich von Däniken

"Sehr herzlich für die Leser in Kostomlaty! - E.v.D., Praha, 13.5.2012"
|
Píše Bláha Miroslav |
Den bezpečnějšího Internetu - Safer Internet Day 2011

     Safer Internet Day je každoročně organizován mezinárodní sítí INSAFE počátkem února. Jeho cílem je propagovat po celém světě bezpečnější a zodpovědnější užívání online technologií a mobilních telefonů, a to zejména dětmi a mládeží.
Tématem roku 2011 je náš virtuální život vyjádřený heslem "Víc než hra, je to tvůj život!"
     Kostomlatská knihovna ve spolupráci se Základní školou připravila na 8. února besedu s názvem Raďme si - braňme se!, při které žáci 2. stupně informovali své mladší kamarády o zásadách bezpečného užívání informačních sítí. Pro svou prezentaci využili metodické materiály přístupné na webu Bezpečně-online.cz a rovněž i rady a tipy ze stránek Saferinternetday.cz
     Už od časného úterního rána si dvě skupinky „deváťáků“ pilovaly v kostomlatské knihovně svoje prezentace s ozvučením a projekcí na plátno. Žáčkové z první až třetí třídy dorazili na půl devátou a mohlo se začít. Od první chvíle se „lektorům“ Petrovi a Jirkovi podařilo navázat vzájemnou komunikaci a jednotlivé body prezentace rozebírali s posluchači formou dotazů na jejich zkušenosti s Internetem. Výborným zpestřením a zároveň poučením byly promítnuté videoklipy z výukových materiálů dostupných na stránkách bezpecneonline.cz. U animovaných příběhů ani nevadilo, že jsou ve slovenském jazyce. Výbornou pomůckou byly kartičky testující chování v modelových situacích. Děti se rovněž dozvěděly o kontaktech na linky proti kyberšikaně a mnoho dalších užitečných údajů pro bezpečné užívání informačních technologií.
     Posluchači se vyměnili a před žáky ze čtvrté a páté třídy předstoupily se svou prezentací Bára s Michalou. Že je to obecenstvo zkušenější, bylo zřejmé z počtu uživatelů Facebooku nebo Skypu. Tím spíše bylo potřeba upozornit na maximální opatrnost při komunikaci nejen na sociálních sítích. Ke slovu přišly opět i animované příběhy z projektu Zodpovedne.sk, ale také videoklipy jejichž motivem je - Nikdy nevíš, kdo je na druhé straně. Mementem můžou být příběhy s kriminálním koncem, prezentované před časem v médiích.
     Zodpovědná příprava prezentací a pozornost více jak padesátky posluchačů jsou jistě naplněním motta letošního Dne bezpečnějšího Internetu i hesla Raďme si - braňme se!, které této akci dala kostomlatská knihovna.

Tak, Péťo a Jirko, pusťte se do toho!


Malí posluchači až překvapovali svými znalostmi o Internetu


Tak co, kluci, co by jste poradili kamarádovi, který dostává ošklivé esemesky?


Tohle už jsou zkušenější posluchači, ale Bára s Míšou si jistě poradí


Na těch kartičkách máte popis různých situací, promyslete, jak by jste se zachovali
Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...

Návštěva z Litvínova

20. července 2022
Píše Bláha Miroslav | V nejparnějším letošním dni, 20. 7. 2022 se do Kostomlat vypravila skupina sokolek...



Pohled z Podvrší na Veselici
Pohled z Podvrší na Veselici
Pamětníci začátků nové české školy
Pamětníci začátků nové české školy