Řekli o nás:
Zdeněk Kalík

"České středohoří, ve kterém pobýváte je kraj tajemných sil, divukrásných zážitků, přehršel radosti i smutku...Co venkovské knihovny umějí a mohou - beseda v Kocourově - 23.6.2006"
|
Píše Bláha Miroslav |
     Opět po roce byla kostomlatská knihovna požádána bílinským pracovištěm společnosti Člověk v tísni o spolupráci při zorganizování jednodenního prázdninového putování v blízkém okolí města. A tak ve středu 14. července přijela do Kostomlat desítka dětí se svými dospělými kamarády a u knihovny už na ně čekal revírník Lesů ČR a knihovník. S krátkou zastávkou u kapličky s pramenem zázračné vody se vypravili do stinného lesního loubí nad kostomlatskou hájovnou a dále podle lesních rybníků k altánku na začátku naučné stezky Březina. Cestou se dozvídali mnoho zajímavého o lese a práci lesníků i myslivců. V altánku došlo nejen na svačinu, ale i na rozdávání dárků věnovaných Lesy ČR. Potom se revírník Petr Bláha rozloučil a účastníci vyrazili na závěrečný výstup na kostomlatský hrad. Na hradním nádvoří se "dosvačilo" pod přístřeškem a pak se děti vydaly po skupinkách na místa, která znají z pohádky pana Trošky. Nejvíce přitahovalo sklepení, kde byl uvězněn hádankář Matěj. Ještě pár fotek v dřevěných kulisách rytířských soubojů a po té závěrečné v hradní bráně strmou cestou přímo do Kostomlat.
     Ještě vyzvednout doma paní knihovnici a už nás vítá příjemný chládek v kostomlatské knihovně. Nejdříve si děti prohlédly celou knihovnu i s vystavenými loutkami a pak už se začalo soutěžit. Vědomosti získané z výkladu pana hajného se hodily při vyplňování lesního kvízu a znalosti pohádek zase při uspořádání popletených knižních titulů. Starší kamarádi si zatím mořili hlavu s povzbuzením unavených kobylek (za výborný hlavolam děkujeme do knihovny v Borech). A pak už konečně došlo na "kačenky", jak si děti pojmenovaly oblíbenou jarošovskou káču. Po bleskovém turnaji zbyla chvíle na předání dárků a sladkostí milým návštěvníkům. Sabinka se Štefanem také knihovníkům za všechny poděkovali a také předali dáreček. A pak rychlé rozloučení, příslib příští návštěvy a rychle na autobus do Bíliny. Pro děti ze sociálně vyloučeného prostředí to byla příležitost k poznání hezkého koutu Českého středohoří a získání nových kamarádů.

U kapličky Panny Marie Pomocné u zázračného pramene


Tak takhle dovede ohryzat smrkovou šišku veverka


Svačinka v lesním altánku u rybníků nad hájovnou. Ta zelená světýlka na zápěstích jsou reflexní náramky - dárek od Lesů ČR


Informační tabule na Naučné stezce Březina na rozcestí pod hradem


Pohoda na nádvoří hradu Kostomlaty


Tak tady zavřeli loupežníci Matěje v pohádce Nejkrásnější hádanka


Vidíte tam nahoře v okénku- to je proradný husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic. A prý chodí po hradě o půlnoci za úplňku


Ještě fotka na rozloučenou a slibujeme, že se zase vrátíme


Tedy tady mají spoustu krásných knížek!


Tak hlavy dohromady a luštíme kvíz ze znalostí o lese


Ještě jsme odehráli turnaj v káče, tedy jak říkáme "kačenky"


Tak Ahóóój a rádi zase přijedeme!
     
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
Milá Gábino, nebo ještě spíše "Milá Lvice". Protože jak jinak než se lví silou a srdcem byste toho tolik...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Krásná zimní idyla-ale v půli listopadu?
Krásná zimní idyla-ale v půli listopadu?
V zámeckém stylu jsou zařízeny i chodby
V zámeckém stylu jsou zařízeny i chodby