Řekli o nás:
Alena Kysilková

"Naši vážení a milí knihovníci 20. a 21. století! Jste zkrátka nejlepší a máte na to i papír. K velké radosti všech, kteří vědí co to všechno obnáší a těch ostatních jistě také - mail z 20.10.2004"
|
Píše Bláha Miroslav |

16. mezinárodní knižní veletrh a literární festival
Datum: 13. – 16. května 2010
Místo konání: Výstaviště Praha - Holešovice
Čestný host: Polsko
Hlavní téma: Rosteme s knihou – literatura po děti a mládež, Literatura a sbližování kultur

Rosteme s knihou — téma, jež pravidelně doprovází literární program veletrhu, v roce 2010 zvýrazní ve větším měřítku tvorbu pro děti a mládež. Součástí programu bude prostor s názvem Svět knihy dětem, kde bude probíhat doprovodná filmová přehlídka, literární soutěže, setkání se spisovateli a ilustrátory, dílny, výstavy ilustrací a knih, multimediální prezentace. Součástí prostoru bude i knihovna s mezinárodní dětskou literaturou. Odborný program věnovaný této problematice nabídne setkání s lidmi, kteří se zabývají podporou četby v jednotlivých zemích, na veletrhu představíme mezinárodní projekt EU Read, jehož členem je i kampaň Rosteme s knihou. Poprvé proběhne na veletrhu předkolo plánované celonárodní soutěže Souboj čtenářů, jež je inspirována mezinárodní soutěží základních škol ve frankofonních zemích tzv. Bitvou knih. Velmi zajímavá bude výstava knih oceněných prestižní mezinárodní cenou Ragazzi od roku 2000 zapůjčená z italské Bologne a ze Švédska získané knihy oceněné Cenou Astrid Lindgrenové.

Literatura a sbližování kultur — v roce, který UNESCO vyhlásilo „Mezinárodním rokem sbližování kultur“, připravujeme pořady a programy věnované významné úloze literatury v rámci vzájemného poznávání rozličných kultur. V souvislosti s tématem proběhnou na veletrhu autorská setkání, debaty a knižní prezentace relevantní k otázkám jako je literární diaspora, kulturní a jazyková identita, úloha překladové literatury a její propagace. Literární díla jsou jedním z významných prostředků přenosu „informace“ o kultuře, historii a současném životě dané společnosti a její charakteristice. (...citace z webu www.bookworld.cz...)

Kostomlatští knihovníci (či spíše knihovnice) se zúčastnili i letošního knižního veletrhu a přivezli pořádnou tašku knih, mnohé s podpisy autorů.

Autogramiády jsou vítanou příležitostí k setkání s autory a ilustrátory


V obou křídlech průmyslového paláce bylo stánků a knížek až oči přecházely. Ve střední části byly k vidění zahraniční expozice včetně té letošní, ústřední - polské.
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Vyrážíme na výlet po okolí Protivanova
Vyrážíme na výlet po okolí Protivanova
...a pak jsme ten kámen odvezli do Prahy
...a pak jsme ten kámen odvezli do Prahy