Řekli o nás:
Věra Šimková-Plívová

"Milá Haničko a Miroslave. Blahopřeji k ocenění Knihovna roku. Vzpomínám na setkání v Semilech, na naše tanečky! Šťastné Vánoce a zase někdy na shledanou Vaše V.Š-P - PF 2005"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Projekt s názvem Kniha o knize mého srdce byl zahájen v Týdnu knihoven 2009 ve spolupráci se základní školou v Kostomlatech. Z vítězného tuctu titulů celostátní ankety Kniha mého srdce byly vybrány dětské knihy z kterých si jednotlivé třídy vylosovaly tu, o které zpracují literární nebo výtvarnou prezentaci. Nejdříve žáci předvedli výsledky své práce svým vrstevníkům na 1. i 2. stupni v únoru a začátkem března tohoto roku. A pak se ještě pár dní "pilovalo" na finále celého projektu, které se konalo 12. března 2010.
     Žáci a další návštěvníci zcela zaplnilli sál Obecního úřadu, kde probíhala závěrečná prezentace. Po úvodu, představení poroty a pravidel hodnocení byl promítnut dokument pořízený v průběhu vyhlášení, příprav a prvních prezentací, takže byla ještě možnost své vystoupení vylepšit. Než nastoupily soutěžní týmy, vyzkoušela si paní knihovnice prvňáčky, jaká už znají písmenka - to, aby si zasloužili Knihu pro prvňáčka v akci Sukovy knihovny Už jsem čtenář.
     Jako první představili dokument o knize Malý princ "deváťáci". Kromě životopisných údajů o autorovi přednesli i několik citátů z jeho tvorby. Porota hodnotila zvlášť výtvarné provedení dokumentu a zvlášťjeho prezentaci a tak nejstarší žáci začínali dvojkami.
     Nejen knihu Babička, ale i řadu zajímavostí z autorčina života představili obecenstvu žáci z osmé třídy. V dokumentu byly i obálky různých vydání Babičky a fotografie i kresby míst s dějem knihy spojených. A to už se na výsledkové tabuli objevily i jedničky a dokonce hvězdička.
     Oblíbeného Harryho Pottera si vylosovali "sedmáci" a bylo opravdu o čem povídat. Známá postavička proslavila i jeho autorku o které se rovněž posluchači leccos dozvěděli. Na tabuli se střídaly jedničky s dvojkami.
     Opravdový gejzír nápadů předvedli žáci, či spíše žákyně šesté třídy. Údaje o Jaroslavu Foglarovi střídaly citace z jeho díla a závěrem zapojily i posluchače do luštění křížovky. Tajenka "Ježek v kleci" přivedla na podium spolužáka Kubu, který předvedl, jak se ježek z klece vyjímá. Na tabuli se k jedničkám přitulilo i několik hvězdiček.
     Prezentaci knihy Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu si připravily žáci z 1. stupně. Nejdříve nastoupila 5. a 3. třída...

Při prezentacích nebyla ani chvíle oddechu


Práce poroty byla náročná a obecenstvo netrpělivé


Každá třída obdržela originální diplom s knihou, kterou prezentovala
Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...

Návštěva z Litvínova

20. července 2022
Píše Bláha Miroslav | V nejparnějším letošním dni, 20. 7. 2022 se do Kostomlat vypravila skupina sokolek...



Hudebníci byli k neutahání
Hudebníci byli k neutahání
Tak, kolik kostek postavíte?
Tak, kolik kostek postavíte?