Řekli o nás:
Josef Svoboda

"Byl jsem tam jen párkrát; ani nepřišel čísti; však domů se mi nechtělo..."
|
Píše Bláha Miroslav |

Z Bulletinu SKIPu č.3, 2009 vyjímáme...

Setkání knihovnických seniorů ČR

     Ve dnech 25.-27. srpna se uskutečnilo již páté setkání knihovnických seniorů ČR. Organizace se ujala MěK ve Svitavách pod vedením ředitelky Milady Vackové za podpory VV SKIP a RV SKIP Východočeského kraje. Viděli jsme opět moderní knihovnu, o níž se mnoho psalo a ještě jistě psát bude. Prohlédli jsme si celý objekt a žasli nad tím, jak se stará textilní továrna přeměnila na moderní stavbu 21. století. Navštívili jsme i knihovnu v Moravské Třebové, která je umístěna v zámku, který má přívlastek "perla české renesance".
     Prohlédli jsme si nejrůznější památky a muzea tohoto krásného kraje a zúčastnili se i rockového koncertu v muzejní zahradě.
     Součástí setkání byla i odborná část, ve které jsme se zájmem sledovali předsedkyni SKIP Východočeského kraje Věru Škraňkovou, která nás seznámila s nejrůznějšími aktivitami, které pro své členy jejich organizace připravuje.
     Přijela mezi nás i Zlata Houšková s velmi zajímavou prezentací holandských knihoven. Vše, co jsme viděli a slyšeli bylo tak neuvěřitelně zajímavé, že to znělo jako knihovnická pohádka z bájných krajů.
     Poslední dne jednání mezi nás zavítal i předseda SKIP ČR Vít Richter. Seznámil nás s aktuálními otázkami českého knihovnictví a také jeho vystoupení jsme sledovali s velkým zájmem. Jsem přesvědčená, že všichni přítomní si uvědomovali fakt, že máme ohromné štěstí, že v čele naší organizace stojí osobnosti, na které jsme právem hrdi. Když se o našem předsedovi nedávno hodně mluvilo v souvislosti s jeho šedesátinami, uvědomila jsem si, že volíme "knihu a knihovnu mého srdce", ale kdyby se volil i "předseda mého srdce", rozhodně by to vyhrál. To jsem mu také při našem loučení řekla.
     Dalo by se ještě hodně psát o našem setkání, o radost, kterou v ty dny prožíváme jsme si vědomi i toho, kolik starostí a práce má s námi hostující knihovna. Vzpomínám i na první setkání, které organizovala v roce 2004 MěK v Lipníku nad Bečvou a jehož příprava byla mimořádně náročná. Protože jsem s ředitelkou knihovny byla ve stálém spojení, často jsme slyšela "kdybych věděla, co to dá práce, nikdy bych do toho nešla". Ale když viděla tu velkou radost a nadšení účastníků a přijímala jejich díky, vypadala jako nejšťastnější člověk na světě a na všechny starost rázem zapomněla.
     Postupně jsme děkovali v Kroměříži, Pelhřimově, vloni ve Vsetíně a nyní moc děkujeme do Svitav. Věřte, milé paní ředitelky, že i Vy budete jednou šťastné, až Vám přijde pozvánka na setkání knihovnických seniorů. Příští rok snad do středních Čech.

Jaroslava Biolková

Téměř celá knihovnická parta na schodech multifunkčního kulturního centra Fabrika, ve kterém se nachází i svitavská městská knihovna


První den pobytu ve Svitavách byl bohatý na příjemné zážitky


Dopoledne odborný program, po obědě poznávací výlet do Moravské Třebové a večer prohlídka svitavského muzea


Do pátečního dopoledne se vešla odborná přednáška i prohlídka města i s výstupem na kostelní věž


Pohodu tří dnů strávených v péči svitavských knihovnic bude účastníkům připomínat pamětní list


Verši vyjádřila dojmy z pohodového setkání kolegyně z Frenštátu p.R. Jana Staníková
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
Milá Gábino, nebo ještě spíše "Milá Lvice". Protože jak jinak než se lví silou a srdcem byste toho tolik...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Teda, kam se ty všechny bágly vejdou?
Teda, kam se ty všechny bágly vejdou?
Tak ke komu ten můj pohled doputuje?
Tak ke komu ten můj pohled doputuje?