Řekli o nás:
Markéta Zinnerová

"Milá paní Hanko, spolu s Petrou vám oběma přejeme skvělý rok 2003 a těšíme se na otvírání literárních studánek...Ze srdce zdraví Vaše M.Z. - prosinec 2002"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Navzdory předpovědi počasí, vítalo dne 18. října 2007 město Louny účastníky vlastivědného putování z 2. stupně Základní školy v Kostomlatech pod Milešovkou zlatavým sluníčkem. Městská knihovna Louny připravila po dohodě s kostomlatskými kolegy poznávací trasu po pamětihodnostech Loun, Slavětína a Peruce. Průvodcem po historickém centru Loun byl Mgr.Jan Mareš z lounského archivu. Jeho poutavý výklad provázel účastníky náměstím , chrámem sv. Mikuláše, Žateckou bránou, pod hradbami a uličkami zpět na náměstí. Díky panu děkanovi byla umožněna i prohlídka skvostného interiéru Chrámu. Bylo vzpomenuto i literárního působení Jaroslava Vrchlického.
     Další cesta pokračovala Poohřím do obce Slavětín - rodiště spisovatele a básníka Konstantina Biebla. Se správcem kostela sv. Jakuba Většího, panem Hausenblasem byla dohodnuta prohlídka interiéru, který zdobí vzácné nástěnné malby. Po poutavém vyprávění vyzval přítomné děti, zda si troufnou zahrát na varhany a tak hudební trylky v podání Honzíka Rapavého rozezněly chrámový prostor. Déšť, který na výletníky čekal venku, je s malými přestávkami provázel po zbytek cesty. Autobus je vyložil u Oldřichova dubu na Peruci, kde si vyslechli tradovanou historii přemyslovské dynastie s pokračováním u Boženiny studánky.
     V parku peruckého zámku, t.č. v britském vlastnictví, se děti dozvěděly mnohé o tvorbě malíře a sochaře Emila Filly, který v jižním zámeckém křídle v poválečných letech přebýval. Doufejme, že umístění Pamětní síně a galerie budou respektovat i noví majitelé zámku. Pobyt na Peruci byl zakončen v galerii U kozorožce, kde bylo možno, kromě zakoupení upomínkových drobnůstek zhlédnout i výstavu nádherných obrazů Tomáše Záborce, rytých a malovaných na dřevě, na starých fošnách a prknech. Při zpáteční cestě se s účastníky putování rozloučily milé průvodkyně z lounské knihovny - ředitelka Mgr. D.Bahnerová a paní M.Štýbrová z regionálního oddělení. Oběma patří velký dík!
     Zájezd se uskutečnil v rámci projektu "Literární toulky krajem", finančně podporovaného Ministerstvem kultury České republiky - dotační titul - Knihovna 21. století.

Chcete-li si projít popisovaná místa, tady máte možnost.
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
Milá Gábino, nebo ještě spíše "Milá Lvice". Protože jak jinak než se lví silou a srdcem byste toho tolik...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Krušné hory ukázaly přívětivější tvář
Krušné hory ukázaly přívětivější tvář
Panel historických medailonků
Panel historických medailonků