Řekli o nás:
Josef Svoboda

"Byl jsem tam jen párkrát; ani nepřišel čísti; však domů se mi nechtělo..."
|
Píše Bláha Miroslav |

     Sobota 6. října 2007 byla pro kostomlatskou školu i pro obec významným dnem. V tento den probíhaly na několika místech v obci oslavy a to jak 70. výročí založení budovy české školy - nynější budova 2. stupně Základní školy, tak i 130. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů.
     Od sobotního rána se do obce sjížděli bývalí učitelé a žáci. Po zhlédnutí známých míst mířily jejich kroky k oslavenkyni - budově 2.stupně Základní školy. Po prezenci se účastníci oslav shromáždili na školním dvoře, kde je přivítala ředitelka školy a starostka obce. Za nejstarší generaci promluvil k účastníkům bývalý žák a pozdější učitel pan Láska. Oficiální část byla zakončena písní opěvující krásy kraje, v kterém většina účastníků prožila své dětství.
     A pak již nastaly chvíle vzájemného poznávání, přátelských rozhovorů a návratu do školních lavic. Díky rodičům současných žáků bylo na stolech pohoštění mnoha druhů. V počítačové učebně byl průběžně promítán film dokumentující historii i současný život školy. V jedné ze tříd byla instalována výstava historických dokumentů zachycujících osudy české školy v obci. Po chutném obědě ve školní jídelně se účastníci sešli v kině, kde zhlédli vystoupení žáků kostomlatské školy - akademii. Vzdálenější účastníci se pomalu rozjížděli do svých domovů, ale většina se zase sešla ve škole a vyprávění opět nebralo konce. Došlo i na porcování výročního dortu. Až ve večerních hodinách opouštěli "svou" školu poslední "žáčkové" a jejich pedagogové a jak lze soudit z natočených rozhovorů a následných ohlasů všem se setkání líbilo. A v diářích je již dnes zapsáno datum příštího setkání i když to nebude zrovna na "kulaté" výročí.
     Knihovníci Místní lidové knihovny v Kostomlatech, kteří připravovali videofilm z historie i současnosti školy by se neobešli bez pomoci občanů a bývalých učitelů. Velkým přínosem byl fotoarchiv a filmotéka bývalého kostomlatského učitele Mgr. Milana Zábranského z dob jeho působení v obci v letech 1974 - 1987. Část 8 mm filmů ze škol v přírodě a lyžařských výcviků byla s pomocí Mgr. Zábranského přetočena na video. Při té příležitosti navrhl, že v případě zájmu bývalých žáků by bylo možno uspořádat vzpomínkové posezení s promítáním diapozitivů příp. filmů.
     Pečlivě vedený a datovaný album paní učitelky Aleny Silnicové byl významným zdrojem materiálu pro film. Další fotografie poskytli: paní Podholová, paní Holečková, paní Klobásová, paní Erlerová, paní Baitlová, pan Láska, pan Papay, pan Rubeš, pan Seifert a po zhlédnutí filmu i další, kteří se v něm nenašli.

     Všem patří velký dík!

     Pokud máte zájem o zhlédnutí několika fotografií přibližujících atmosféru školních oslav klikněte sem.

     
Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...

Návštěva z Litvínova

20. července 2022
Píše Bláha Miroslav | V nejparnějším letošním dni, 20. 7. 2022 se do Kostomlat vypravila skupina sokolek...



Promítání DVD z Horní Lidče
Promítání DVD z Horní Lidče
Údolí Doubravy v ranním slunci
Údolí Doubravy v ranním slunci