Řekli o nás:
Markéta Zinnerová

"Milá paní Hanko, spolu s Petrou vám oběma přejeme skvělý rok 2003 a těšíme se na otvírání literárních studánek...Ze srdce zdraví Vaše M.Z. - prosinec 2002"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Již tradičně se členové Svazu knihovníků a informačních pracovníků z regionu č. 6 - Děčín, Litoměřice, Teplice, Ústí nad Labem, každoročně vypravují na návštěvu zajímavých knihoven jak v naší republice, tak i v sousedních zemích. Dne 31. května 2007 byla jejich cílem Městská knihovna Chemnitz. Moderní knihovna je od roku 2004 umístěna v objektu bývalého obchodního domu zrekonstruovaného na multifunkční zařízení pod názvem DAStietz. Rozlehlé prostory tak sdílí Stadtbibliothek, Volkshochschule, Museum für Naturkunde a Neue Sächsische Galerie.
     Po přivítání vedením knihovny se návštěvníků ujaly knihovnice, aby je seznámily s vybavením a provozem knihovny. Tématicky zaměřené sektory knihovny jsou umístěny ve 2. a 3. patře budovy. Chloubou je zejména Kinderwelt - Dětský svět, kde je knižní fond členěn ve třech skupinách podle věku čtenářů. Dětem slouží oddělení domácích úkolů s příruční literaturou a počítači, poslechová místa, herní počítače, loutkové divadlo, stěny na malování a hraní a kruhový prostor na besedy a akce na podporu čtení. K dispozici je i přebalovací místnost pro nejmenší. Účastníci nahlédli i do oddělení zpracování fondu a do čtenářské kavárny tietzCafé, kde je denní aktuální nabídka novin a časopisů. Po rozloučení s milými průvodkyněmi a knihovnou, zbylo ještě trochu času na prohlídku města, které prochází významnými změnami.
     Při zpáteční cestě se knihovnická výprava zastavila v horské obci Kurort Seiffen - ve v jejímž středu se nachází muzeum, které velmi působivě zprostředkovává historii vzniku, ale také staletou tradici seiffenského lidového umění. Suvenýry ze dřeva je možno zakoupit v každém druhém domku, ale v Domě dárků snad neodolá nikdo. Ze Seiffenu je to už skok na hranice a tak vyvstává otázka - kam se vypravíme příště ?

Fotografie ze zájezdu najdete zde.
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Retro exponáty na úvalenské Faře
Retro exponáty na úvalenské Faře
Vysmátý jihočeský tým
Vysmátý jihočeský tým