Řekli o nás:
Žáci ZŠ Kostomlaty

"Hodně štěstí, zdraví, dlouhá léta, klidnou práci - to Vám přejí školáci, ti kteří se těší na spolupráci. Chodíme sem vždycky rádi, vždyť jsme Vaši kamarádi - 22.12.1999"
|
Píše Bláha Miroslav |

     Již tradičně bývá první jarní měsíc zasvěcen knihám, a též dalším informačním zdrojům například Internetu. Letošní motto - "Březen - měsíc čtenářů" dává tušit, že akce knihoven budou cíleny nejen na čtenáře, ale i na možné uživatele knihovnických služeb. Na stránkách Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky - SKIPu je možno najít řadu nápadů, jak tyto, zatím nečtenáře s knihou spřátelit.
     Příprava akcí na letošní Březen - měsíc čtenářů začala v kostomlatské knihovně již v loňském říjnovém Týdnu knihoven, kdy ve spolupráci se školou byl vyhlášen projekt Kniha o knize mého srdce. Každá ze tříd si z vítězného tuctu knih v celostátní anketě Kniha mého srdce vylosovala jeden dětský titul, ke kterému si v průběhu zimy zpracovávala výtvarnou či literární prezentaci. Tuto prezentaci pak předvedli nejen svým spolužákům a pedagogům, ale i knihovníkům. Nejprve žáci 2. stupně 17. února 2010 a následně 5. března 2010 i žáčkové z 1. stupně.
     Dokumenty o Babičce, Rychlých šípech, Harry Potterovi a Malém princi ještě voněly lepidlem, když z nich zástupci 6. až 9. třídy předčítali údaje o autorech, citace a rozbory.
     Knížka Astrid Lindgrenové - Děti z Bullerbynu byla předlohou pro výtvarnou a literární prezentaci, kterou připravili žáčkové 1. stupně na pátek 5. března ve školní družině. Třídní týmy nejen že citovaly úryvky z knihy a ukázaly obrázková leporela, ale předvedly také dva modely osady, kde se příběh odehrává a to i s papírovými figurkami hlavních hrdinů.
     Všechny prezentace budou ještě předvedeny 12. března 2010 - obecenstvem budou žáci školy a další zájemci a posuzovatelem porota složená ze zástupců obce a školy. Průběh celého projektu je zachycen ve foto a videodokumentaci, zpracované ve spolupráci školy a knihovny.
     Paní knihovnice si také vyzkoušela, jak jde čtení prvňáčkům, kteří jsou přihlášeni do soutěže Už jsem čtenář, vyhlášené Národní pedagogickou knihovnou Komenského. Odměnou jim bude na konci školního roku originální knížka vydaná specielně pro tuto akci.
     Nejtěžším úkolem byl výběr účastníků letošní kostomlatské Noci s Andersenem, která se koná 26. a 27. března 2010 v mnoha knihovnách, školách a dalších zařízeních v Čechách, na Slovensku v Polsku a Slovinsku. Kostomlatská knihovna pojme necelou dvacítku spáčů a tak mají šanci zejména pravidelní čtenáři. A aby si pobyt zasloužili, měli by přivést do knihovny i svého kamaráda - nečtenáře v duchu hesla Pojď se podívat, kde budeme spát.
     V úterý 9. března 2010 navštíví knihovnu ti nejmenší - děti z kostomlatské mateřské školy. S paní knihovnicí si budou číst říkánky a povídat o knihovně a domů si odnesou pozvánky - Maminko, tatínku, babičko, dědečku pojď, já Tě seznámím s naší knihovnou.
     "Mateřinku" vystřídají děti ze školní družiny, které si kromě tradičního čtení vyzkouší jestli umí napsat odpověď na dopis. Kostomlatská knihovna obdržela totiž balíček dopisů ze spřátelené knihovny v Borech na Žďársku, kde se mladí čtenáři učili, jak se píší dopisy a tak je poslali zatím neznámým kamarádům z Kostomlat. No snad to "esemesková" omladina zvládne.
     Poslední březnový den se knihovna opět rozezní dětskými hlasy. Přijedou "staří známí", prvňáčci z hostomické školy, aby se dozvěděli leccos zajímavého o velikonočních zvycích. A také knihovníkům předvedou pokroky ve čtení, neboť jsou prostřednictvím kostomlatské knihovny přihlášeni do projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka.
     V měsíci březnu bude probíhat hlasování v 18. ročníku ankety SUK 2009 - Čteme všichni - o nejoblíbenější knihu pro děti vydanou v roce 2009. Rovněž budou shromažďovány hlasy pro anketu Magnesia Litera, jejímž posláním je podpora a popularizace kvalitních knih, původních českých i překladových. Obě ankety budou doprovázeny výstavkami příslušných titulů z fondu knihovny.
     Měsíc to bude náročný, ale spokojenost čtenářů a ostatních účastníků připravovaných akcí bude tou nejlepší odměnou a vzpruhou do další práce.

Projektové dopoledne na 2. stupni bylo veskrze pracovní


Práce bylo spousta - ani nedošlo na promítání DVD Děti z Bullerbynu
Setkání seniorů v Kutné Hoře

24. srpna 2023
ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com Když se sejdou přátelé, kteří se delší dobu neviděli, bývá...

Setkání seniorů v Plzni

25. srpna 2022
Celostátní setkání knihovnických seniorů v Plzni Autor: • HENDRYCHOVÁ, Hana Číslo: • 2022,...

Jubileum nejstarší čtenářky

9. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | V hasičské klubovně v Kostomlatech pod Milešovkou se v sobotu 6. srpna sešli...

Vzpomínka na paní knihovnici

1. srpna 2022
Píše Bláha Miroslav | Prvního srpna uplyne 100 let od narození paní Jarmily Mengrové - knihovnice a také...



Tak na zdraví milé seniorky...!
Tak na zdraví milé seniorky...!
Tyhle dobroty na nás čekaly v přísálí
Tyhle dobroty na nás čekaly v přísálí